najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Metroseksualci

Muškarac koji voli da ide u muzeje i u šoping, provodi izvesno vreme kod kozmetičara kako bi negovao telo, ide i na manikir, obučen je po poslednjoj modi i ume da složi boje, redovno posećuje teretanu da bi mu telo bilo vitko, zategnuto i mišićavo (mada ne preterano mišićavo), koristi čak i nešto malo šminke (vrlo diskretno – bezbojni lak za nokte, malčice maskare da istakne boju očiju) i uvek je namirisan (mirisom za muškarce).

Da, da, reći ćete, postoje takvi muškarci – i svi su gej. Ipak, nisu. Opis koji smo dali zapravo odgovara jednoj drugoj kategoriji: metroseksualcima.

Termin se prvi put pojavio 2002. godine i od tada se ustalio. Metroseksualac je moderni urbani (otud “metro” – od “metropola”) heteroseksualni muškarac koji vodi računa o svom izgledu. On neće dopustiti da mu se telo opusti i omlitavi, već će ga redovno održavati u kondiciji.

Koristiće kreme za negu lica i tela, i to ne one koje krišom “ćapi” od žene, nego sopstvene. Posećivaće kozmetičara i manikira kako bi uvek bio siguran da izgleda negovano. Za njega nije noćna mora kad ga partnerka “odvuče” u šoping, pozorište, muzej… On voli da kupuje odeću i voli da izgleda “nalickano”. Ne, nije seksualno zainteresovan za muškarce – zanimaju ga samo žene.

Jedan od poznatih koji se javno izjašnjavaju kao metroseksualci je Bred Pit. Ipak, najpoznatiji metroseksualac je najpoznatiji fudbaler (tradicionalno “mačo” zanimanje!) sveta: Dejvid Bekam. Njegova frizura je uvek uredna (i mnogi je kopiraju), uvek je lepo obučen, koristi malčice šminke i bezbojni lak za nokte (viđen je čak i sa diskretnim ružičastim lakom za nokte). Voli da nosi sarong, toliko da postoji čitava kolekcija nazvana po njemu.

Šta je sa ženama? Kako one reaguju na ovakve muškarce? Žene iz velikih gradova (a metroseksualci ionako isključivo žive po velikim gradovima) ih vole, jer su uvek doterani, namirisani, pažljivi i obožavaju šoping i izlaske u pozorište i muzej.

Vole ih jer uvek izgledaju negovano; vole ih jer, kad su viđene sa takvim muškarcem, ljudi komentarišu kako su baš lep par. Da i ne spominjemo “sitnice” da su takvi muškarci uredni, nemaju običaj da se osećaju na znoj i vole slične društvene događaje kao i žene.

Da li su metroseksualci samo “trenutni hit” ili nova “vrsta muškaraca” koja će se zadržati u društvu? Prerano je da bi se znao odgovor na to pitanje. Ipak, jedno je sigurno – žene ih pozdravljaju toplom dobrodošlicom.

1 komentar
  1. Goran

    Ja sam muškarac, nosim suknje, šminkam se, lakiram nokte, nisam gej, to je pravo na mušku rodnu ravnopravnost.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike