Seks – izvor problema?

Seks kao izvor problema – kako to? Zar nije seks nešto u čemu svi uživamo; nešto što svi volimo da radimo (dobro, svako ima fazu kad mu nije do seksa, ali govorimo uopšteno)? Jedna od omiljenih aktivnosti celog čovečanstva i tako dalje? U seksu se uživa, to je tačno; međutim, kao i sve što nam je značajno u životu, i seks nam može praviti probleme (to jest, probleme pravimo sami sebi, a ovi o kojima ćemo govoriti povezani su sa seksom).

Jedan od najvećih problema je to što se o seksu nedovoljno razgovara. O, da, piše se o njemu po raznim magazinima, pričaće o njemu žene sa prijateljicama (nekad i vrlo vrlo detaljno), a pričaće i muškarci sa prijateljima (to uglavnom budu „lovačke priče“). Ipak, partneri međusobno veoma retko zaista razgovaraju o seksu – a baš oni su ti koji bi o tome najviše trebalo da pričaju – pa, njih se najviše i tiče! Niko od nas ne ume da čita misli, a opet, nerado ćemo partneru reći šta tačno želimo, a šta nam ne prija. Nećemo otvoreno (često ni uvijeno) reći da smo nezadovoljni svojim seksualnim životom. Nerado ćemo podeliti fantazije s partnerom, iako bismo voleli da nam ih baš on ispuni. Bojimo se da ne pomisli da smo čudni, perverzni, nenormalni – i zato ćutimo o potpuno normalnim stvarima.

Ne mislimo ovde da je seks nešto o čemu neprekidno treba da pričate i razglabate, ali povremeni ozbiljan i iskren (i „bezobrazan“, zašto da ne) razgovor o tome sigurno bi dobro došao. Ovako ćutimo, otrpimo ono što nam se ne sviđa i za šta u nekom trenutku nismo raspoloženi, pravimo kompromise koji su u suštini nepotrebni (samo što o tome ne pričamo, pa to i ne otkrijemo) i, sve u svemu, neretko zapravo otaljavamo ono u čemu bi trebalo da uživamo. Zato, razgovarajte! To ne znači da je obavezno da po časopisima objavljujete intimne detalje iz svog života nego: razgovarajte sa svojim partnerom o seksu! Hej, o vama je reč!

Još jedna greška: rešavanje problema seksom. Ako imate problem i oboje ste napeti, seks može pomoći da se napetost smiri – ali, sam po sebi, ne rešava ništa. Problem je i dalje tu. Zato, iskoristite tu smirenost i rešite problem! U suprotnom, doći ćete do situacije da jedna strana optuži drugu da misli da je seks rešenje za sve.

Nova greška: uverenje da o seksu već znamo sve i da tu nema šta da se uči (ne, ne mislimo na „skidanje fazona“ iz porno-filmova – oni nemaju blage veze ni sa čim). Istražujte. Pitajte. Idite savetniku, zašto da ne? „Skidajte“ ideje koje vam se sviđaju odakle god stignete – ovo je zaista tema o kojoj možete učiti dokle god ste živi i uživati u učenju.

Pričajte. Interesujte se. Postavite seks na pravo mesto u svom životu. Ne dopustite da potencijalni izvor velikog zadovoljstva stvara mučninu u vašem životu. Uživajte.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike