U trendu

Šta ostaje današnjem džentlmenu?

U vreme kada je romantika bila na ceni, na ceni je bio i džentlmen – fin i uglađen gospodin koji se trudi da dami u svakom trenutku bude prijatno s njim: namestiće joj stolicu, pridržati kaput, otvoriti joj vrata, sipati joj piće… Sve su to bili sitni gestovi koji uopšte nisu morali da znače da dotični gospodin ima neke posebne namere prema toj dami, već samo da je lepo vaspitan i da se tako ponaša prema svakoj pripadnici lepšeg pola. To su bila vremena kada se znalo za neka pravila i samo oni koji su ih prethodno savladali imali su pravo da ih kasnije prekrše, ukoliko to nađu za shodno. Onda je došlo vreme bez pravila.

Dobro, nije ovo vreme baš bez pravila, ali je ipak prilično haotično. Ukoliko vam muškarac danas sipa piće, odmah se pomisli da flertuje sa vama i igra se lepih manira. Neke žene će se naći i uvređene zbog ovakvog postupka: nisu valjda sakate, pa da ne mogu sebi same da sipaju piće, pridrže vrata, plaćaju račune…

Žene, bar neke, kao da su postale same sebi dovoljne: same će da porave kvar u kući (ili će nekom platiti da to učini), same će zarađivati za život i plaćaće sopstvene račune u restoranu, ne treba im niko da ih vozi, da im bilo šta pridrži, da im pomogne… Muškarac tu dođe nešto kao ukras, kao još jedan trofej koji je uspešna žena osvojila. Bonton? To je nešto što pripada prošlosti.

Muškarac koji se pridržava bontona može lako biti prozvan papučićem, ili se može smatrati da se ulaguje ženi ne bi li nešto od nje dobio. Zato će nesrećni džentlmeni (da, i dalje ima takvih!) nekad pribegavati i nepristojnom ponašanju i grubostima, ne bi li više ličili na ono što je, valjda, „pravo muško“ (šta god to bilo). Zapravo, ima žena koje su toliko opsednute sobom i svojim uspehom da više nemaju nikakvu ideju kakav bi trebalo da bude onaj pravi muškarac, onaj koji ih je dostojan; sve da i neko mitološko božanstvo dođe pred njih, našle bi mu zamerku ili bi ga prihvatile kao još jedan od svojih trofeja, nipošto kao ravnopravnog partnera.

Šta onda ostaje džentlmenu da uradi? Kako da se ponaša? Teško je dati odgovor na to pitanje – osim, možda, da bude strpljiv i uporan, da ne odustaje od lepih manira i da nađe ženu koja ume to da ceni (da, ima i takvih!). Takve žene tiše su od onih „uspešnih“ i zato manje upadljive, ali dame nisu izumrle, baš kao ni gospoda.

Napišite komentar