U ljubavi ne morate…

Često se može čuti žensko (nekad i muško) raspilavljeno: "Jao, kako je to slatko!", kao komentar na zaljubljeni par koji je uradio ovo ili ono što pokazuje njihovu međusobnu bliskost. Ipak, nisu sve stvari koje zaljubljeni rade slatke, postoji ponešto što ni u najvećoj zaljubljenosti nije neophodno činiti.
Kao signal opuštenosti uzima se, recimo, to da se ne stidite da odete u toalet u stanu svog dragog. To je u redu. Nije, međutim, znak ljubavi ni bliskosti ako vršite nuždu jedno pred drugim – korišćenje toaleta je nešto što bi ipak trebalo obavljati u privatnosti.
Nije znak ljubavi ni ako prihvatite seks utroje, a to ne želite, ili ako prihvatite seksualnu pozu ili tehniku koja vam ne prija, ako nosite seksi donji veš u kom se osećate neprijatno… To su sve znaci nesigurnosti, straha da niste dovoljno dobri da biste bili prihvaćeni i voljeni onakvi kakvi jeste – a to veze s ljubavlju nema.
U ljubavi, takođe, niste dužni da se družite sa svim njegovim prijateljima. Ne moraju ni da vam se dopadaju. Isto važi i za vaše prijatelje – vaš dragi ili draga niti moraju da ih vole, niti da se druže s njima. Ne morate ni da budete najbolja prijateljica njegovoj sestri, ni ortak njenom bratu. Prihvatanje društva koje vam ne odgovara i koje vam se ne dopada znak je nesigurnosti, a ako vas partner ili partnerka na to tera protiv vaše volje, vidan je signal da pokušava da dominira vašim životom i da vam komanduje.
Pevanje karaoke dueta ili zajedničko kampovanje može biti izuzetno zabavno – ali samo ako vam se oboma dopada ta ideja. Ako nije tako, radi se, opet, o nametanju i nesigurnosti, ne o ljubavi.
Imati neki hobi, baviti se nečim što vas fascinira zaista je super, jer vam pruža ogromno zadovoljstvo i priliku da se ostvarite u nečemu što vam se dopada. Ipak, niti ste vi dužni da budete fascinirani partnerovim hobijem, niti je on dužan da se interesuje za vaš. Isto tako, nemate pravo da jedno drugom zabranjujete bavljenje hobijem, izuzev ako taj hobi razorno deluje na vezu, recimo, nečiji "hobi" je kockanje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike