U trendu

Ako ne možete rečima, ubedite – očima

Uprkos svojim izvanrednim verbalnim sposobnostima, hiljadu puta potvrđenoj elokvenciji i višečasovnom trudu, ponekad se dešava da sagovornika, jednostavno, ne možete da ubedite u ono što mu govorite. Ako je u pitanju posao, sa tim možda još i možete da se pomirite, ali ako je u pitanju lični život, onda bi valjalo da razmislite o tehnici “povuci-potegni”.

Vrlo je jednostavna za primenu, a Meri Spilejn, autorka knjige Budite samosvojni, kaže da je i veoma uspešna, jer vam nisu potrebne reči, nego samo pogled: “Kada su ljudi ljuti, neraspoloženi ili gotovi za svađu, oči su im nekako blokirane. Šta god da im kažemo, odbacuju naše reči i poglede, čineći tako bilo kakav razgovor potpuno nemogućim. Najbolji i najefikasniji način da se suprotstavite tome jeste – pogled. Pokušajte da sagovornika privučete ćutanjem, naterajte ga da vas pogleda. I vi gledajte u njega. Trudite se da delujete opušteno i da se na vašem licu vidi da stvarno želite da ga razumete i da mu pomognete. Držite tu misao neprestano na pameti, dok zamišljate kako ga vaš pogled privlači kao magnet, sve bliže i bliže vama.”

Spilejnova tvrdi da je ovaj metod gotovo uvek uspešan i da daje izvanredne rezultate. Zahvaljujući njemu, tvrdi ona, izbeći ćete čak i gotovo izvesnu svađu i, umesto toga, uspeti da održite normalnu i razložnu komunikaciju, ispunjenu obostranom iskrenom željom da razgovor urodi plodom.

Ipak, savetujemo vam da ne iskušavate sudbinu – vaš pretpostavljeni verovatno neće imati razumevanja za “povuci-potegni” kada sledeći put budete tražili povišicu. Susreti sa njim ipak podrazumevaju samo staromodne metode, a najbolji su bili i ostali – jasni zahtevi i čvrsti argumenti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike