Kontrola pre vožnje

Poznato je da pre polaganja vozačkog ispita svi kandidati moraju da prođu razne specijalističke preglede kako bi se utvrdilo da li su sposobni za vožnju. Međutim, po dobijanju dozvole, mnogi zaboravljaju da je dobro s vremena na vreme proveriti svoje zdravstveno stanje kako bi sve bilo u redu kada se sedne za volan i uputi se na neko duže putovanje.

Tako, recimo, srčani problemi, poput povišenog pritiska, poremećaja rada srca ili infarkta, u nekim slučajevima mogu ozbiljno da umanje sposobnost vozača i da ugroze živote drugih učesnika u saobraćaju.

Više od 90 odluka i pokreta u toku vožnje zavisi od očiju vozača. Zato je neophodno da se vizuelne funkcije redovno proveravaju. To je naročito važno kod starijih vozača, ali je bitno i kod onih koji slabije vide i nose naočare ili sočiva. Takođe, ukoliko uzimate lekove za smirenje ili protiv depresije, dobro pročitajte uputstvo za upotrebu. Mnogi od tih lekova izazivaju pospanost i smanjuju budnost vozača i njihove fizičke sposobnosti.

Neke hronične bolesti, recimo, dijabetes (u slučaju da je pacijent zavisnik od insulina) takođe mogu da budu razlog za privremenu suspenziju ili ograničenje važnosti vozačke dozvole. Pored toga, treba proveriti i sluh. Osobe koje pate od vrtoglavice trebalo bi da se konsultuju sa specijalistom kako zbog napada vrtoglavice u toku vožnje ne bi ugrozili svoj život i život ostalih učesnika u saobraćaju.

Da biste izbegli svaku saobraćajnu neprijatnost, obavezno proverite svoje zdravlje pre nego što sednete za volan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.