najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Partija skidanja kalorija

Vreme koje prolazi i količina hrane koju ste pojeli nesumnjivo ostavljaju tragove na vašem telu. Rado biste otišli na trčanje ili u polučasovnu šetnju obližnjim parkom (kojih je, nažalost, sve manje) kako biste pročistili pluća i "ubili" koji gram. Imate sat vremena slobodno i želeli biste da ga iskoristite na pravi način, ne gledajući prazno kroz stakleni okvir (ne mislimo samo na prozor već i na ekran televizora). Umesto da se prepuštate standardizovanim obrascima na koje ste navikli, pozovite prijatelja ili više njih – i pravac na partiju skvoša.
Skvoš je nadmetanje dva igrača koji naizmenično, reketima nalik teniskim, udaraju lopticu u zid. Reč je o najmasovnijem rekreativnom sportu na svetu, a najavljuje se da će uskoro postati i deo olimpijskih igara. Kolevka ove igre je Velika Britanija, a opsesija Ostrvljana reketima i palicama dovela je početkom devetnaestog veka do pojave još jedne varijante sporta, i to na potpuno neočekivanom mestu – u zatvoru Flit u Londonu. Zatvorenici su skraćivali vreme udarajući reketom o zid koji ih je delio od slobode. Usput su postavili pravila igre, udarac po udarac, cigla po cigla, i tako je udaren temelj ovog danas veoma rasprostranjenog rekreativnog sporta.
Tokom samo jedne partije (45 minuta igre) sagoreva se i do hiljadu kalorija, što pogoduje svima. Skvoš je u svetu postao omiljena rekreacija poslovnih ljudi, i oni ga primenjuju daleko češće od plivanja, veslanja ili košarke. Razlog leži u činjenici da skvoš angažuje veliki broj mišićnih grupa, a mogućnosti povreda su minimalne u odnosu na bilo koji drugi sport. Jedino čega se treba paziti jeste sudaranje. Pored toga, skvoš oslobađa od stresa i uliva dodatnu energiju. Vrlo važna informacija: skvoš se ne uči. Jednostavno uđete na teren i igrate.

1 komentar
  1. Milena Petrović

    Vrlo sličan sport skvošu je reketbol koji je isto toliko popularan. Jedini dodatak je da, iako na prvi pogled statistike kažu da povrede nisu česte u ovom sportu, postoji par čestih povreda karakterističnih za ovaj sport kao što su povreda ručnog zgloba, i skvoš i reketbol zahtevaju često aktiviranje ručnog zgloba kako bi se loptica brzo usmerila u željenom pravcu u relativno malom prostoru i povrede kolena, usled čestog i vrlo impulsivnog menjanja smera trčanja za lopticom. To je samo dodatak na gore priložen fenomenalni članak. Ovaj sport je jedan od najzabavnijih sportova ako osoba ume da iole barata reketom, a i to se može naučiti ako je to jedina prepreka.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike