U trendu

Eritreja

Eritreja je mala afrička zemlja na najjužnijem delu Crvenog mora. U novije vreme sve je više arheoloških nalazišta širom Eritreje, a bogat podvodni svet privlači sve više turista. Gotovo jednu trećinu stanovništva Eritreje čine nomadi i polunomadi. Hrišćani i muslimani su najbrojniji, ali nijedni nemaju "prevlast". Među hrišćanima najviše ima pravoslavaca, a nešto manje katolika. Iako nema mesta koja se ubrajaju u listu svetske kulturne baštine, hotele sa pet zvezdica niti sređene i organizovane plaže kao svetski poznate destinacije, Eritreja je, čini se, baš zbog toga jedna od turističkih destinacija Afrike koja će vam pružiti najviše.
Ova zemlja, s jednom od najnegostoljubivijih pustinja, naseljena nomadima, s glavnim gradom – Asmarom, koja je izgrađena u art-deko stilu, s kafeima u kojima se služi kapućino i hladno pivo, s još svežim ožiljcima od rata s Etiopijom, nudi vam mogućnost da upoznate njene ljude, dobro obrazovane, prijateljski nastrojene i ležerne, koji su njena prava atrakcija. Stanovnici Eritreje vole ples; njime proslavljaju rođenja, svadbe i religijske svečanosti. Krar i wata su tradicionalni instrumenti. Zavisno od kraja zemlje, načini sviranja su veoma različiti.
Gurgusum je predivna plaža s belim peskom na severu grada Masave (Massawa). Plaže su čiste i na njima nema gužve, pa su odlične za plivanje i jedrenje. Ako se nađete u ovom delu sveta, predlažemo vam da ih posetite. U Asmari, u Harnet aveniji, koja je glavna ulica, možete videti neoklasicističku palatu, korintske stubove, zgradu Opere, katoličku katedralu. Predlažemo vam da posetite i Nacionalni arheološki muzej. Veruje se da je Asmara, glavni grad Eritreje, sagrađena kao italijanska kolonija. Grad postoji oko 700 godina i najveći je u Eritreji. Po mišljenju mnogih, to je najbezbedniji afrički grad za turiste a i jedan od najčistijih. Redovi palmi, cveće, butici i kafići umnogome podsećaju na gradove severne Italije.
Grad Nakfa je bio centar otpora tokom dugog perioda borbe za nezavisnost. Mnogi podzemni prolazi koji su korišćeni i dalje su u funkciji. U znak zahvalnosti za njegovu borbu za nezavisnost nacionalna valuta danas nosi naziv eritrejska nakfa. Nekada najveća i najbezbednija luka na istočnoj obali Afrike – Masava, danas je najvažnija luka Eritreje. Grad je spoj turske, egipatske i italijanske arhitekture.
Da vam neka bolest ne bi pokvarila odmor, preporučljivo je da pre putovanja u Eritreju posetite svog lekara i zaštitite se od malarije, difterije, hepatitisa A i B i, naravno, da obezbedite međunarodno zdravstveno osiguranje. Sunčanica, dehidracija i stomačne tegobe moguće su tokom poseta pustinji, pa zato treba piti velike količine flaširane vode i preduzeti sve preventivne mere. Pre polaska u obilazak ove zemlje moraćete da provedete određeno vreme u Asmari, kako biste dobili dozvolu za kretanje po zemlji; zahtev za dozvolu podnosi se čim se stigne u Eritreju i čeka se između 12 i 48 sati. Bez te dozvole nije moguće slobodno kretanje po zemlji, inače rizikujete hapšenje i proterivanje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.