U trendu

Kartagina – Hanibalov grad

Kada su građevinski radnici koji su bili angažovani na renoviranju palate nekadašnjeg doživotnog predsednika Tunisa Habiba Burgibe malo dublje zagrabili krampovima, imali su šta da vide. Tog popodneva pred kraj pete decenije XX veka na predivnom predsedničkom letnjikovcu u blizini grada Tunisa pronađeni su ostaci drevnog grada Kartagine, koji je osnovan 825. godine pre nove ere.
Antički grad koji su osnovali Feničani nalazi se takoreći na idealnoj lokaciji izuzetnog geografskog položaja. Nekada moćna luka bila je dobro zaštićena s kopna i mora, imala je plodno obradivo zaleđe, izobilje plitke vode, a sama lokacija Kartagine, u središtu pomorskih puteva i voda Mediterana, omogućila je brz razvoj i uspon koji je prevazišao sve feničanske kolonije.
Kartagina se ubraja u najznačajnije istorijske i arheološke lokalitete u Tunisu, ali i celoj Africi. Stecište je miliona znatiželjnih turista i istraživača. Danas su arheološka iskopavanja i istraživanja preuzeli Francuzi, pa je Kartagina postala pravi grad koji vas može vratiti u vreme nastanka, ali i najznačajnije vreme njene istorije, period kada je velikim lučkim i vojničkim centrom upravljala porodica Barka. Hamilkar, njegov sin Hazdrubal, ali najviše od svih njegov najstariji sin Hanibal ostavili su pečat i proslavili ovaj slavni grad.
Mladi Hanibal Barka odrastao je u Kartagini, tu je načinio prve vojničke korake, ali je od rođenja bio zadojen mržnjom prema rimskom carstvu, koje se bilo žestoko namerilo na grad. Hanibal je sanjao o napadu na Rim, a kada je odrastao i ojačao, okupio je vojsku hrabrih Kartaginjana, brodovima stigao do današnje Španije, iskrcao vojsku sa slonovima (koji su mu bili glavno oružje u borbama) i prešao Alpe. Rimsko stanovništvo, zastrašeno Hanibalom Kartaginjaninom, uplašeno je ponavljalo: "Hanibal ante portas" ("Hanibal je pred vratima"). Ipak, izmorena vojska nije uspela da osvoji Rim, a Hanibal je otišao u legendu, zajedno s Kartaginom.
Kartagina je bila razarana nekoliko puta, a najveću devastaciju pamti nakon poraza Hanibala kod Rima, posle kojeg su razjareni Rimljani predvođeni Scipionom Afrikancem konačno zapalili grad. Dugo su pre toga stari Rimljani u Senatu ponavljali da Kartaginu treba razoriti. Kartaginu je odlikovao visok stepen civilizacije. Zgranute turiste i danas zaprepasti objašnjenje vodiča da je moćna luka imala kanalizaciju. Antonijeva kupatila iz drugog veka (rimske terme) najveća su u severnoj Africi i treća po veličini u svetu. Imala su dva nivoa, podzemni za dovođenje i zagrevanje vode i gornji sa simetrično poređanim sobama, levo i desno u odnosu na središnji deo, s velikom zajedničkom saunom. Voda je stizala iz najbližeg grada za potrebe kanalizacije, vijaduktom dugim 123 kilometra.
U kupatilu su bila dva bazena za plivanje različitih dimenzija iz kojih je prljava voda drugim vijaduktom odvođena u more. Tako je u Kartagini već u drugom veku postojao sistem kanalizacije. Dok prolazite između debelih antičkih stubova Kartagine, osećate njenu bogatu istoriju na svakom koraku. Slika nekada najmoćnije svetske luke nalazi se u svim udžbenicima istorije, a i danas važi ona stara izreka da je Kartagina grad koji treba videti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.