U trendu

Sudan

Sudan – najveća afrička zemlja i kolevka jedne od najstarijih civilizacija, poznat je i kao jedna od afričkih zemalja s najbogatijom florom i faunom. Većina Sudanaca bavi se zemljoradnjom. Veoma su gostoljubivi, a posebno mesto u njihovim životima zauzima ples, koji ima tradiciju dugu koliko i sama istorija Sudana. Ples je najčešće povezan sa svakodnevnim aktivnostima, kao što su obrada zemlje, lov ili dozivanje kiše. Poznat je ples Kambala, koji izvodi stanovništvo naseljeno u planinama Nuba, a igra se tokom gozbi u vreme žetve. Osnovni instrument koji se koristi prilikom plesa su bubnjevi, manji ili veći, u zavisnosti od toga u kom delu Sudana se koriste. Većina stanovnika su muslimani, pa se u Sudanu mogu videti mnogobrojne džamije. Za Sudance džamije nisu samo bogomolje i mesta za molitve; one su i važna mesta za okupljanje i veoma značajne za obrazovanje.
Poseta Sudanu neizostavno je obeležena odlaskom u Kartum (Khartoum), koji se nalazi na mestu gde se spajaju Beli i Plavi Nil. Ime ovog grada u prevodu znači "slonova surla". Kartum, drugi po veličini muslimanski grad u severnoj Africi, nekada je bio važan trgovački i transportni centar u tom delu Afrike; ulice su bile pune ljudi a trgovina je cvetala. Danas je to miran grad s ponekom zgradom iz perioda britanske vladavine, koja i danas podseća na kolonijalno vreme.
Tu se nalazi i Sudanski nacionalni muzej. Zanimljiva je postavka o istoriji Sudana, kao i freske iz perioda hrišćanstva u doba kraljevstva Dongola, koje se nalazilo na teritoriji današnjeg severoistočnog Sudana. Tu možete videti i dva rekonstruisana hrama iz XVIII veka, modele automobila koje su koristili kraljevi i sudansku zastavu koja je 1960. godine bila poslata u svemir.
Još jedno od zanimljivih mesta u Sudanu je Kasala, koja je prvenstveno poznata po uzgoju grejpfruta, pomorandži i banana. Posebno je zanimljiv ručno rađeni nakit – neizostavan suvenir svakog turiste. Takođe, treba napomenuti da je ovo mesto i čest izbor mladenaca za medeni mesec, a jedan od najvažnijih razloga za to je i taj što se veruje da voda iz bunara koji se nalazi u obližnjem selu donosi sreću onome ko je popije u braku.
Jebel Barkal je još jedna od turističkih atrakcija Sudana. Ovo stotinu metara visoko brdo nalazi se na dva kilometra od Karime. Egipatski faraoni smatrali su ga svetim mestom. S vrha brda vidi se, u samom podnožju, hram Amun, koji je malo manji od hrama u Karnaku, u Egiptu. Svuda oko hrama nalaze se ruševine drugih hramova, a zapadno od njega je Jebel Barkal piramida. Još jedno od mesta koje bi trebalo posetiti je luka Sudan, primer tipičnog sudanskog ribarskog sela. Godine 1990. to mesto je proglašeno za prvi sudanski morski rezervat na Crvenom moru. Jedna od nekada velikih afričkih luka je i ona u mestu Suakin, koje se nalazi na malom ostrvu. Još za vreme faraona Ramzesa III ta luka korišćena je za izvoz zlata, susamovog ulja, kafe…
Ova afrička zemlja, dugo kolonijalna teritorija pod vlašću britanske imperije, ima mnogo toga da pokaže posetiocu. Međutim, zbog nestabilne političke situacije u zemlji, koja se ogleda najviše u krizi u oblasti grada Darfura, na granici s Čadom, Sudan se danas u svetskim medijima najčešće pominje u negativnom kontekstu i u vezi sa sukobima koji u toj oblasti traju već duže vremena. Ipak, ako vas put nekad nanese u Sudan ili budete namerili da vidite šta on nudi posetiocu, ovo su neka od mesta koja treba posetiti.
Korisni linkovi

Napišite komentar