U trendu

Zlatna zemlja: Nubija

Istočni Egipat i zapadni Sudan naseljeni su narodom s dugačkom i isprepletanom istorijom. Nastanjuju područje reke Nil još od 3500. godine pre Hrista. Sasvim moguće, najstarija živa civilizacija, Nubijci – poznati u Bibliji kao Kuši, bili su bogati u zlatu, ali i u kulturi, umetnosti, društvu i poljoprivredi. Egipatski naziv za Nubiju je „Zemlja zlata“, kako glasi fonetski natpis u hijeroglifima. Dragoceni rudnici zlata, zalihe slonovače i, najvažnije, nubijski ratnici pretvoreni u robove bili su glavni razlog zašto su egipatski faraoni okupirali ovu zemlju i pripojili je svom kraljevstvu.
Ako posećujete Egipat, ne propustite jedrenje tradicionalnim drvenim feluka jedrenjakom kojim upravljaju nasmejani Nubijci. U svetle boje ofarbane kuće duž ivice reke i magarci i koze koji lutaju obalom nude letimičan pogled na život Nubijaca. Kulturna simbioza Nubijaca i Egipćana večito je na klackalici između rata i mirne trgovine. Tokom hiljadugodišnje okupacije, Nubijci su se navikli na životni stil Egipćana; obožavali su egipatske bogove paralelno sa svojima, gradili su piramide i hramove, pisali hijeroglifima kao i svojim alfabetom, a postajali su i vladari u Egiptu.
Moderna Nubija pretrpela je zamalo gubitak čitave svoje slavne istorije kada je sagrađena brana Ašvan Haj Dam, koja je prouzrokovala poplavu i trajno potopila spomenike i hramove u blizini Nila i naterala Nubijce da se isele iz svojih domova. Sto hiljada Nubijaca bilo je prinuđeno da se preseli u više krajeve. Na sreću, mnoge dragocenosti su sačuvane i pohranjene u Bostonskom muzeju umetnosti, kao i u Nubijskom muzeju u Asuanu.
Današnja populacija Nubijaca je oko milion ljudi; polovina živi u Egiptu, druga polovina u Sudanu. Izuzetno darežljiv i častan narod, Nubijci danas egzistiraju kao poljoprivrednici na obalama Nila. Ponašaju se kao veoma bliska familija, deleći radosti i teškoće. Svi učestvuju u vaspitanju dece, razmenjuju hranu i svako ima određen posao kada je vreme setve ili žetve. Žene su odevene u šarene haljine i šalove i ukrašene ogrlicama i narukvicama, jer su Nubijci poznati kao vešti u pravljenju nakita.
Dosta polažu na tradiciju pa su ceremonije poput venčanja složen proces. Svadba traje 40 dana i završava se blagosiljanjem para u Nilu – na taj način reka se moli za život i plodnost.
Mnoge turističke agencije u Egiptu nude jednodnevni izlet u nubijsko selo blizu Asuana ili Elefantin ostrva (omiljenog letovališta egipatskih bogataša) dozvoljavajući turistima da iskuse nubijski način života. Možete da večerate s nubijskom porodicom u njihovom domu, obiđete selo karavanom kamila ili se vozite feluka jedrenjakom. Dobar način da završite posetu je odlazak u Nubijski muzej, gde možete da naučite mnogo o njihovoj zadivljujućoj istoriji.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar