Tasmanija – ostrvo jabuka (2)

Više od 2.000 kilometara pešačkih staza, hiljade planinskih jezera, stotine egzotičnih plaža i podzemnih pećina, više od 300 ostrvaca i toliko planinskih vrhunaca i stena da bi i najzagriženiji planinari imali posla do kraja života. Od australijskog kopna odvojena je Basovim prolazom, a od jugoistočnog dela Australije udaljena je 240 kilometara. Tasmanija je najmanja australijska savezna država. Prostire se na površini od 68.331 kvadratnih kilometara, po čemu se može uporediti s Irskom. Otkrio ju je holandski moreplovac Abel Tasman 24. novembra 1642. godine.
S obe strane reke Derwent, nedaleko od plantaža jabuka po kojima je Tasmanija i dobila nadimak Ostrvo jabuka, nalazi se glavni grad – Hobart, posle Sidneja drugi najstariji grad u Australiji. Nad njim dominira planina Velington (Wellington), visoka 1.270 metara. Grad je osnovan 1804. godine kao prvo uporište robijaša iz Engleske, Irske i Velsa. Njime dominira kolonijalna arhitektura s više od 90 zgrada koje spadaju u nacionalno dobro. Okružen je parkovima i drvoredima lipa, a najlakše je razgledati ga uz pomoć "hop on – hop off" autobusa. Hobart spada i među najležernije tasmanijske gradove, pa ćete u njemu uživati u vožnji bicikla, pešačenju, slikovitim kafićima poređanim uz plaže i u jednoj od najslikovitijih tasmanijskih pijaca – Salamanci, gde možete kupiti vrhunske antikvitete i umetničke suvenire. Međutim, to nije samo mesto kupovine već i vrhunske zabave, s brojnim manjim klubovima u kojima možete uživo slušati odlične džez, džipsi i sving grupe. U šetnji gradom obavezno obratite pažnju na 160 godina star muzej i umetničku galeriju Tasmanije.
Ako tragate za dugim plažama posutim belim peskom, krenite na istočnu obalu, koja je idealna za miran i opuštajući odmor koncentrisan na aktivnosti na vodi i uz nju. Ovde se nalaze i ostrva Flinders, odlično odredište za ronioce. Pejzaž bogat vodopadima i rekama najbolje dolazi do izražaja u blizini ribarskog gradića Bicheno u području nacionalnog parka Douglas Apsley. Blizu je i nacionalni park Freycinet sa zanimljivim zalivima Coles i Oyster, takođe idealnim lokacijama za ronjenje, pecanje i vožnju kajakom. Park je prepoznatljiv i po ružičastim granitnim brežuljcima planine Hazards. Južnije, put neka vas obavezno odvede do ostrva Maria, čija je cela površina pretvorena u nacionalni park i odakle su proterani automobili. Ovde možete videti veliki broj kengura i retki ptičji svet, ili saznati zanimljive priče o aboridžinskoj kulturi.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.