U trendu

Dubai – grad čuda

Kako izgleda kad fantazija postane stvarnost, videće svaki posetilac grada čuda. Oblakoderi koji izviru iz pustinje kao fatamorgana, muškarci u tradicionalnoj odeći s laptopom u rukama, vrhunske saobraćajnice nalik onima iz naučnofantastičnih filmova i trke kamila kao lokalni ritual. Sve su to svakodnevni prizori Dubaija, jednog od najvećih gradova Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zemlja u kojoj su se naselja nekada gradila od trske i blata danas je mesto gradova s raskošnim bulevarima čije se arhitektonske vizure menjaju iz dana u dan. Uz džamije ponosno stoje šoping centri, hramovi 21. veka; trbušne plesačice vladaju disko klubovima, a haj-tek beduini šetaju od šatora do palata.
Najčuveniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata je Dubai – najbrže rastuća metropola sveta, koja se skoro preko noći izmenila od malog ribarskog mesta u ultramodernu urbanu prestonicu ove arapske imperije. Sastoji se od tri dela: Bur Dubai, Deira i Džumira Bič, a prepoznatljiv je po „Burdž Al Arabu“, hotelu u obliku jedra. Međutim, Dubai je još legendarniji zbog svojih projekata: u njemu se gradi najviši toranj na svetu – Burdž Dubai, s više od 160 spratova, zatim veliki kompleks „Palma“ – od veštačkih ostrva u obliku palme koji će se videti s Meseca (osmo svetsko čudo). Tu nastaje i Dubailend, najveći zabavni park na svetu, u kojem će biti hoteli (neki rezervisani samo za decu), restorani, šoping centri i sportski objekti, kao što je Sport Siti. Gradi se i novi „Svet“, građevinska imitacija sveta na 300 ostrva, do koje će se moći stići isključivo helikopterima ili privatnim jahtama, a prva sagrađena zemlja u tom mikrosvetu bili su, naravno, Ujedinjeni Arapski Emirati.
Pored projekata, grad obiluje atrakcijama: zaliv Dubai Krik je spektakularan, a deli grad na dva dela, pa se saobraćaj njime odvija vodenim taksijima koji se zovu abra. Omiljena zabava je uživanje u Divljem Vadiju (Wild Wadi), najinovativnijem vodenom parku na svetu, zatim odlazak na safari u pustinju, kao i skijanje i surfovanje na pesku. Dubai ima i najbolje golf terene na svetu, a i najveći natkriveni skijaški centar. Najposećenija zgrada u Dubaiju je Svetski trgovački centar Dubai (World Trade Centre Dubai), koji je sa svojih 39 spratova najviša zgrada zaliva. Istorijski je značajan stari grad – Bastakija, koji je nastao još 1900. godine; u njemu je najveća koncentracija tradicionalnih kuća s dvorištima i kulama vetrova, koje su služile kao sistem klimatizacije. Drevni život arapskog sveta pokazuje i Selo baštine, pružajući uvid u svakodnevicu beduina kroz njihove predstave u tradicionalnoj odeći i prezentacijom ručnih zanata.
Spoj prošlosti i budućnosti čini Dubai jedinstvenim: tradicionalne tržnice, sukovi sa začinima, zlatom, mirisima, svilom i antikvitetima posećeni su isto kao i najraskošniji šoping centri, kojih ima u celom gradu i koji obiluju prodavnicama s cenama nižim od evropskih. Isto tako popularni su i restorani koji nude đakonije svih svetskih kuhinja, a najposećeniji je podvodni restoran Al Mahara u hotelu „Burdž Al Arab“, zbog čega se večera u njemu mora rezervisati mesecima unapred.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)