U trendu

Valeta – grad vitezova nastao za sedam dana

Glavni grad Malte je Valeta sa oko 90.000 stanovnika. Nalazi se na severoistoku ostrva. Osnovao ga je Žan de la Valet, Veliki majstor Reda sv. Jovana Krstitelja, nakon uspešne odbrane od Turaka 1565. godine. Valter Skot ga je opisao kao "grad koji su sagradili džentlmeni za džentlmene". Ulice su projektovane tako da kanališu strujanje prijatnog vetrića iz luke. Grad je remek-delo barokne arhitekture 16. veka.
Posle velike opsade, vitezovi su odlučili da sagrade grad. Papa Pije IV poslao je svog najboljeg arhitektu, Frančeska Laparelija, koji je radio s Mikelanđelom Crkvu sv. Petra u Rimu, da sagradi grad koji će biti i tvrđava radi odbrane hrišćanstva ali i kulturno remek-delo. Lapareli je projektovao grad za samo sedam dana, a dovršavanje svog dela ostavio je svom asistentu, arhitekti Đirolamu Cesaru.
Barokna Katedrala sv. Jovana je prikaz talenta Đirolama Cesara. Takođe je i remek-delo kalabrijskog slikara i viteza Matije Pretija, koji je ukrasio unutrašnjost. Katedrala je svetilište vitezova Sv. Jovana. Tu je i Karavađovo remek-delo Usecanje glave sv. Jovana Krstitelja. Na podu su mozaici, u stvari grobnice vitezova.
Palata Velikog majstora danas je sedište predsednika republike. Projektovao ju je Đirolamo Cesar. Tu je i sedište Parlamenta Malte.
Vrt Gornja Baraka nekada je bio privatni vrt italijanskih vitezova. Odatle se pruža fantastičan pogled na Veliku luku, najveću i najdublju prirodnu luku na svetu, na Kotoneru (tri grada – Vitoriosa, Sanglea i Kospičua), kao i na mnogobrojne zalive i gradić Kalkaru. Na vrhu prvog prsta zaliva je Kalkara i tvrđava Rikasoli. Tu je sniman film "Troja". Sledeća je Vitoriosa. Na njenom vrhu je Tvrđava sv. Anđela, dragulj malteške vojne zaostavštine. Na sledećem prstu je Sanglea i Tvrđava sv. Mihaila. A između njih je Kospičua. Ta tri grada predstavljaju kolevku malteške istorije. U njima je bio prvi dom vitezova kada su stigli na Maltu.
Ispod vrta Gornja Baraka je vojni kabinet Laskaris. Tu su tuneli iz 17. veka koji su za vreme Drugog svetskog rata prepravljeni u kompleks vojnih soba. Odatle su saveznici planirali operaciju iskrcavanja na Siciliju pod nazivom "Haski". Iz vrta se može videti i vrt Donja Baraka, gde se nalazi spomenik Aleksandru Belu, prvom britanskom guverneru na Malti. Tu je Tvrđava sveti Elemo, danas čuveni vojni muzej, gde je vera, jedan od tri aviona tipa gladijator, kao i krst sv. Đorđa, dat Malti za hrabrost u Drugom svetskom ratu.
Oberža Kastilja, nekadašnje zvanično sedište vitezova iz Kastilje, Liona i Portugala, delo je Đirolama Cesara. Zgrada je najlepše delo barokne arhitekture 18. veka u Valeti. Danas je sedište premijera Malte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.