U trendu

Bansko – skijanje u Bugarskoj

Bansko je danas najbolje skijalište u Bugarskoj, a to je posledica višegodišnjih milionskih investicija. Čitav centar razvija se velikom brzinom, a nekada niske cene sada su blizu evropskih. Skijalište se sastoji od ukupno 70 km staza, a najviša tačka je 2.600 m. Tokom 2003. sagrađen je nov lift s gondolama koji od naselja vozi direktno do staza do kojih se ranije dolazilo jedino ski-busom ili autom. Bansko je danas opremljeno ski-liftovima najnovije tehnologije, austrijskim gondolama doplmajer i hands-freee SkiData automatima za ski-pas. Od svih bugarskih skijališta snega najviše ima u Banskom, a sezona traje od 15. decembra do 15. maja.
Skijaške staze raspoređene su u dva glavna ski-centra, Čalin Valog (1.100-1.600 m) i Šiligarnika (1.700-2.500 m). Oni su od grada udaljeni oko 10 km i nalaze se na severnoj strani planine Pirin. Do oba skijališta najjednostavnije se stiže novoizgrađenom gondolom, a vožnja traje oko pola sata. Početna stanica gondole nalazi se nedaleko od hotela Stražite, oko 2,5 km od centra grada. Ukupno, postoji jedna gondola, šest četvorosedežnica, jedna trosedežnica, tri sidra, tri tanjira, deset liftova za decu, kao i park za snoubordere. Staze su raznovrsne i zbog toga je Bansko pogodno za sve vrste skijaša. Pojedine plave staze su veoma lake, savršene za početnike. Ipak, s obzirom na to da postoje samo dve crne staze, profesionalcima Bansko može brzo da dosadi.
Najpoznatija staza je Tomba, duga preko 2,5 km, crne kategorije, s visinskom razlikom od skoro 1.000 m. Na skijalištu postoji još samo jedna crna staza, Tomba 2 (830 m – 255 m). Najprijatnija za laku vožnju je (plava) Šiligarnik, duga 2 km, s visinskom razlikom od 500 m, kao i (crvena) Balkaniada, duga 1,7 km, s visinskom razlikom od 640 m. Od plavih staza dobre su još i Plato jug (1.148 m) i Stara pista (970 m), a od crvenih Todorka (1.690 m) i Čalin Valog istok (1.429 m). Postoje i staze za langlauf (nordijsko skijanje) dužine 4 i 2 km, a nalaze se kod Binderičke poljane, koja je od centra grada udaljena oko 2 km.
Bansko je srednjovekovni grad s uskim, kaldrmisanim ulicama. Ima 10.000 stanovnika a nalazi se na 900 m nadmorske visine. Sve do 1912. bilo je u sastavu Otomanske imperije, i tada se zvao Banička, a nakon Prvog balkanskog rata 1912. ušao je u sastav Bugarske. U okolini grada nalaze se dva jezera i stara borova šuma. U Banskom se od 1998. održava i džez festival. Na 5 km od Banskog nalazi se selo Banja, koje ima skoro 30 termalnih izvora. Postoji veliki broj luksuznih hotela, kao i više od 40 porodičnih pansiona. U špicu sezone prepopručuje se rezervacija unapred.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.