Brisel – grad evropske administracije (1)

Iako mnogi ljudi doživljavaju Brisel kroz evropske institucije i politiku, on nam pruža i mnoge svoje tajne. Odakle početi? Da li od svetski poznatih belgijskih piva, kao što su to Duvel i Chimay, još poznatijih čokolada Godive i Neuhausa, ili možda vafla sa šlagom prelivenih karamelom? Sve je to originalni ukus ovog čarobnog grada.
Samo ime grada izvorno znači "kuća u močvari", što je zasluga brojnih poplava reke Sene (Senne), koju uza sav trud i razgledanje ipak nećete pronaći. Naime, još u 19. veku reka je natkrivena i "preseljena" u podzemlje, a na mestu njenih bivših tokova izgrađeni su ogromni bulevari kojima je grad dobio toliko željenu mogućnost daljeg razvoja. Srce Brisela je njegov glavni trg – Grand Place, mesto na kojem se nalazi Gradska većnica, i Maison du Roi, to jest Kraljevska kuća. Tokom svog boravka u gradu verovatno ćete se više puta vraćati na ovaj trg zaštićen i od UNESCO-a, jer se tu dolazi isključivo radi užitka, da biste popili kafu ili pivo, ili da pojedete nešto u braserijama kao što je Le Roi d’Espagne. Za to vreme možete se diviti srednjovekovnoj arhitekturi okolnih zgrada i uskih uličica popločanih kamenom, u kojima ćete primetiti da su sve označene dvojezično, francuski i flamanski; u stvari, tako su označene i sve druge ulice u Belgiji. Ovaj trg ima još jednu svoju zanimljivost. Naime, svake druge godine za praznik Velike Gospe tu se održava festival cveća i celi trg bude prekriven šarenim cvećem.
U samoj blizini Grand Place-a nalazi se i glavni gradski simbol – Manneken Pis, bronzana statua dečaka kojeg ćete neretko videti obučenog u raznobojne kostime, a tradicija datira još od kraja 17. veka, kad ga je bavarski princ prvi put obukao u prepoznatljivu belo-plavu boju. Od tog dana pa do danas skupljeno je toliko kostima da je otvorena i posebna postavka u muzeju posvećena ovoj tradiciji. Postoje još dva muzeja karakteristična za ovaj grad – Belgijski centar stripa, što Belgija kao domovina stripa i zaslužuje, i Muzej čokolade, koji je uz nekoliko stotina prodavnica čokolade pravi spomenik ovoj poslastici. Kao i u svakoj evropskoj metropoli, i ovde se nalaze brojne crkve, od kojih su najpoznatije Katedrala sv. Mihaela, posvećena gradskom svecu zaštitniku, i Notre Dame des Victoires du Sablon.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.