U trendu

Čari Baltika

Ukoliko ne znate koja je najduža obala Nemačke, ona se nalazi u istočnom delu severne Nemačke i duga je oko 1.700 kilometara. Veliki deo te obale čine zalivi na ušću reka u Baltičko more. Ovaj deo Nemačke nudi i prelepe lance brežuljaka, brojna jezera, reke, prostrane šume i livade.

Gradove s tipičnom fahverk arhitekturom – Vizmar, Rostok, Šverin ili Štralzund – vredi posetiti. Odatle se preko nasipa stiže do najvećeg nemačkog ostrva – Rigen. Posetioci vole i brojne meklenburške ravnice oko jezera, gde se mogu odmarati od svakodnevice. Na severu Nemačke kuhinja je pre svega tradicionalna. S velikim umećem pripremaju se jela sa svim onim što to podneblje daje. Regionalna kuhinja posebno je poznata po raznim varijantama ribljih specijaliteta, ali i po suvom grožđu u kupusu, medu na rebarcima i jabukama na masti. Ovde se jabuke pripremaju sa slaninom i krompirom. U meniju ćete naleteti na ribe tabinjaš, list i jegulje, ali i bakalar i štuku. Ukusno je i severnonemačko pečenje sa šljivama, crvenim kupusom i slanim krompirom. Specijalitet je i kobasica s mekinjama iz grada Šverina s prilogom od kiselog kupusa. Piju se hladno pivo i rakija od kima, tipično severnjačko piće.

Pored svetionika za severnu Nemačku tipične su i male grupe muzičara čiji je glavni instrument harmonika. Turiste iz celog sveta privlače krečnjačke stene duž obala ostrva Rigen. Slikar Kaspar David Fridrih ovekovečio je taj pejzaž na čuvenoj slici „Krečnjačke stene na Rigenu“. Prošetajte se i do Rostoka, da vidite stari trg Fontana životne radosti. Jedini veliki grad na obali mami brojne posetioce u mondensko kupalište Verneminde. Impresije s Miric Havelovog kanala su neverovatne. Na tri ustave do „Malog mora“ svi putnici na brodu imaće vremena da se odmore i nauživaju. U restoranu „Sestern“ u Vizmaru uvek je veselo i puno života. Posle šetnje gradom, turisti vole da predahnu u bašti restorana. Jedinstveni mostić na moru u Albeku postao je simbol ostrva Usedom. U šarenim kabinama na plaži gosti mogu lepo da se odmore.

Ovde vas očekuju peščane plaže i bogata tradicija starih lučkih gradova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar