U trendu

Francuski raj za gurmane

Oblast Langedok-Rusijon proteže se od juga Francuske zapadno od Rone pa do španske granice. To su krajolici koji oduzimaju dah: plaže sa sitnim peskom, duboke provalije visoravni Sevenen, zanimljive pećine i vinogradima ukrašena brdašca – sve do visokih planina Pirineja. Sa 300 sunčanih dana godišnje to je jedna od omiljenih destinacija turista kada je Francuska u pitanju. Ipak, to je pre svega stecište pravih zaljubljenika u vino.
Glavni grad je Monpelije, ali ni u drugim gradovima ove pokrajine nije dosadno. U Nimu, Perpinjanu, Bezijeru, Narbonu ili Karkazonu sve odiše bogatom istorijom. Pored kulturnog nasleđa, tu je 200 km peščane obale koja garantuje ludu zabavu. Tipični specijalitet je kasule s jagnjetinom, pačetinom i svinjetinom. Na jelovniku su i riba, morski plodovi, sveži ovčji sir i med. Sa 330.000 hektara površine oblast Langedok-Rusijon je i najveći vinograd Francuske. Glavne sorte su Syrah i Grenache Noir. Tu se prave i slatka vina Banyuls i Rivesaltes, koja se služe uz deserte, kolače ili odabrane sireve.
„Đavolji most“ blizu srednjovekovnog gradića Olague potiče još iz davne 1200. godine. Gradić Kolijur sa svojim utvrđenjem je pravo stecište umetničkih duša, a tu su nekada radili i čuveni slikari fovisti, poput Anrija Matisa.
Što se tiče hrane, ovde ćete imati veliki izbor. Možete probati škarpinu u paradajzu, mekani jagnjeći file sa žalfijom ili čuveni kasule sa pačetinom. Tapenada pasta od malina, inćuna, kapra i začina specijalitet je ove oblasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.