Iskonska Španija

Španija budi čežnju, a tamo gde je leti najtoplije, sasvim na jugu zemlje, tamo leži Andaluzija.

Andaluzija je čist i nesputan život; flamenko, folklor i razna druga slavlja. To je život za borbu sa bikovima, na koju svake nedelje ljudi hrle kao na fudbalsku utakmicu. Andaluzija je region sa najboljom evropskom klimom – blagom, jedinstvenom i lekovitom. Ko poseti ovu oblast, imaće muku sa izborom između zlatnih peščanih plaža, divljih brdovitih predela sa bogatom faunom ili svuda prisutnih svedočanstava o mavarskom stilu graditeljstva.

Poklonici sporta ovde dolaze u svoj mali raj. Za vodene sportove najbolja je obala kod Kadiza, sa jedinstvenim vetrovima, dok skijaši mogu da se pokažu na strmim stazama Sijera Nevade. Gradovi i druge atrakcije nižu se u Andaluziji kao niska bisera: Sevilja, Granada, Kordoba, Malaga; jedna zanimljivost do druge i svaka lepša i intrigantnija od druge. Pri tom nikako ne bi trebalo zaboraviti Herez – domovinu šerija. To fino piće morate obavezno da probate. Uz čašicu uživajte u nezaboravnim specijalitetima tog kraja kao što su tapas, maslinke i šunka.

Iznad Granade dominira čarobna Alhambra, što u prevodu znači „crveni grad“. Ovo remek-delo svetske baštine svedoči o dugom boravku Mavara u najjužnijem delu Evropskog kontinenta. Ovde zaista možete videti razne bajkovite kulise. Alhambra je predivna carska palata iznad krovova Granade. Ovo svetsko blago i čudo arhitekture izgrađeno je u trineastom veku, kada su Andaluzijom vladali Mavari.

U Andaluziji ima dovoljno peska za sve. U dužini od 70 kilometara proteže se Granadina bela peščana obala – plaža Kosta tropikal. Čistobela i slikovita slika iz jednog od mnogobrojnih sela iz mavarskog doba, gde su građevine obavezno obojene u belo. Ovakva sela leže u brdovitim predelima Sijera Nevade.

Korida je zaista fascinantna. Borba sa bikovima je uvek privlačila mase, bez obzira na okrutne prizore. Sezona počinje na Uskrs i traje do oktobra. Još jedan divan spektakl: proleće je vreme slavlja, a vrhunac je proslava Feria de Abril. Tada stanovnici Sevilje sedam dana i noći provode na nogama, uživajući u muzici i u veselju. Folklorno blago je takođe bogato. Seviljski muzej narodne umetnosti sagrađen je 1929. godine za Svetsku izložbu. Sama zgrada pokazuje visoko graditeljsko umeće.

Priroda kao sa umetničkih slika i hiljadu godina stara istorija, srdačni, ponosni ljudi, čist život – sve to naći ćete u delu Španije zvanom Andaluzija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.