U trendu

Les Deux Alpes – uživajte na planini i leti i zimi

Nekada se govorilo da svako godišnje doba nudi određeni vid odmora i putovanja. Danas se može reći da svako godišnje doba nudi sve. Zapravo, određeno godišnje doba više ne postoji. Klimatski šok se događa još samo onima koji to nisu shvatili. Za Novu godinu imamo prolećne temperature, a u junu pada sneg na planinama. A oni koji su shvatili, a adrenalin ih još drži, na put idu sa sledećim prtljagom: kupaći kostim i vetrovka, skije i bicikl, snoubord i skejtbord, padobran i peraja, japanke i planinarske cipele, teniski reket, kapuljača i jakna. Ako postoji mesto gde je sve to obavezna oprema, onda je to sigurno Les 2 Alpes u francuskoj pokrajini Izer (Isere).
U januaru je to zimski centar s letnjim doživljajem, a u julu letovalište koje nudi zimske sportove. Zimi ćete naći veštačko jezero na 2.800 metara nadmorske visine, oko kojeg su postavljene palme, a služi kao doskok u snou parku, dok ćete se leti voziti po parku za bajkere čiji je početak na glečeru na 3.400 metara nadmorske visine. Zimi se na grejanim terasama pije tropski koktel, dok ćete leti naveče rado obući zimsku vetrovku i naručiti nešto da vas zagreje. Posle nekoliko dana snežne oluje u februaru, dok se još razgrće sneg po putevima, srešćete francuskog učitelja skijanja na biciklu kako ujutro ide na posao, ali ćete zato usred leta piti pivo na 3.200 metara u skijaškim cipelama s nekoliko slojeva zaštitnog faktora 50 na licu da ne dobije boju sveže ispečenih rakova. Ovo je mesto gde sezona nikad ne prestaje, gde zimi letuju Engleskinje u visokom petama bez čarapa, Škoti u suknjicama bez gaća, a leti zimuju nacionalni skijaški i borderski timovi koji treniraju na najvećem skijaškom glečeru na svetu.
To je grad sa dva gradonačelnika koji je nedavno proslavio 50. godišnjicu eksploatacije pašnjaka kao skijaških staza, grad sa oko 30.000 turističkih kreveta i čak 250 sunčanih dana u godini. Les 2 Alpes su pravi adrenalinski kamp za zaljubljenike u pogled na Alpe i sportiste željne otvorenog prostora. Ljubitelje brdske flore posebno će oduševiti što svaki cvet izrasta dvostruko veći, intenzivniji po boji i mirisu u dvostruko kraćem vremenu. Ljubitelji životinja zimi na krpljama prate tragove lisica i srna, a leti jure biciklima "pospane" svice koji kao da se nisu pošteno probudili. Isto tako, to je vrhunski kamp za one koji se bude u ponoć kako ne bi propustili vrhunac zabava u otkačenim klubovima i barovima, ali i bazni kamp za one koji kreću noću ili veoma rano ujutro u osvajanje nekog vrha koji je već mnogo puta osvojen, ali svaki put pruža otpor. To su Les 2 Alpes. Mesto koje privlači i izaziva uzdahe pravih poklonika planine i uživanja na otvorenom prostoru.
A brojevi govore: zimi 2.300 metara visinske razlike, 104 piste, 51 žičara za skijaše i bordere. Leti: 100 kilometara uređenih biciklističkih staza (downhill i freeride) sa 2.500 metara visinske razlike, 17 žičara za bicikliste, uključujući i bikepark. I, naravno, letnje skijanje sa 700 metara visinske razlike (2.900-3.600 metara) na 110 hektara površine. Od "marginalne" ponude treba pomenuti samo golf, tenis, slobodno penjanje, planinarenje, treking, rafting, i to je to.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar