Čisto more, plavo nebo bez ijednog oblačka i prijatan vetrić

Kada dođete na Maltu, prvo što ćete primetiti jesu kuće građene od krečnjaka, koji predstavlja jedini materijal, a može se reći da je on i zaštitni znak ovog ostrva u Sredozemnom moru, udaljenog 90 kilometara od Sicilije. Iako na Malti nema mnogo peščanih plaža, vešti Maltežani obradili su i doterali kamenite plaže tako da one deluju pomalo nestvarno, čak čarobno. Čisto more, plavo nebo bez ijednog oblačka i prijatan vetrić tri su odlike ovog ostrva iz snova.

Malteški arhipelag sastoji se od pet ostrva, među kojima se izdvajaju Malta, Gozo i Komino. Naziv ostrva potiče od feničanske reči „malek“, što znači sklonište. Legenda kaže da se u prvom veku naše ere, posle brodoloma nadomak njenih obala, na Maltu sklonio sveti Pavle i tu zadržao tri meseca propovedajući hrišćanstvo u gradiću Rabatu. U devetom veku na Maltu su došli Arapi, a za njima Portugalci, pa Španci, vitezovi jovanovci, Francuzi i Englezi.

Foto: Tpsdave/Pixabay.com
Foto: Tpsdave/Pixabay.com

Za oko će vam zapasti veliki broj crkava, više od 360, među kojima su i jedna pravoslavna crkva i jedna džamija, dok su sve ostale katoličke. Maltežani su veoma pobožni, a kako je skoro svaki dan u godini posvećen određenom svecu, bučna slavlja sa vatrometom jesu svakodnevna pojava u periodu od maja do septembra.

Ipak, Malta je najčuvenija po vitezovima svetog Jovana Krstitelja, koji ovde borave od 16. veka. Vitezove je predvodio Žan de la Valeta, po kome je prestonica Malte i dobila ime. Valeta je jedna od najvećih tvrđava na svetu – njene zidine dostižu visinu od 50 metara. Imala je osam palata u kojima su živeli vitezovi. U red malteških vitezova mogli su da uđu samo pripadnici najbogatijih aristokratskih porodica Evrope, pa su neki roditelji prijavljivali svoje sinove čim bi se rodili. Kada bi napunili 12 godina, budući vitezovi podvrgavani su obuci koja je trajala šest godina, tako da su već sa 18 godina dobijali čuveni malteški krst sa osam krakova – simbol osam dobročinstava koje treba da zna svaki hrišćanin i osam zemalja iz kojih su poticali najčuveniji jovanovci.

U Medini, gradu tišine, danas živi 28 aristokratskih porodica – direktnih potomaka malteških vitezova, koje zapravo poseduju ceo grad. Kvadrat stambenog prostora u njoj dostiže astronomsku cenu, ali Maltežani smatraju da je to način da zaštite svoju tradiciju, istoriju i kulturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.