U trendu

Otvoren zamak Fogelsang

Zaboravljeni spomenik Hitlerove ideologije, zamak Fogelsang, sagrađen tridesetih godina prošlog veka, izašao je iz zaborava.
Naime, prošle godine je belgijska vojska napustila tu školu za obuku budućih naci-lidera, sagrađenu u stilu srednjovekovnih zamaka, koja sada služi za to da baci svetlo na sistemsko ispiranje mozga kojem su bile izložene generacije fanatika. Poslednji broj uticajnog nemačkog tabloida „Špigl“ objavio je priču o ovom zamku, koji kao stenoviti podsetnik Hitlerove rasističke ideologije stoji usred brdovitih šuma regiona Ajfel u zapadnoj Nemačkoj.
Ovaj zamak sagrađen je između 1934. i 1936. godine da bi brižljivo odabranim nacistima starim između 25 i 30 godina dao predznanje o superiornosti nemačke rase u nadzoru „životnog prostora“ na Istoku. Iznenađujuće malo se zna o studentima koji su pohađali Fogelsang, jer su arhive uništene ili izgubljene u toku rata. To su bili muškarci izabrani od strane lokalne nacističke partijske organizacije. Morali su da budu prave atlete, s proverenim arijevskim poreklom. Više od 400 ljudi bilo je upućeno na prvu godinu školovanja 1937. godine, s ciljem da posle školovanja popune vladajuću garnituru i obavljaju administrativne poslove na novookupiranim teritorijama na istoku Evrope. Pretpostavlja se da su polaznici ove škole poginuli u Drugom svetskom ratu.
Fogelsang, što u prevodu znači ptičja pesma, bio je zatvoren za javnost sve dok ga prošle godine belgijska vojska nije vratila nemačkoj vladi, nakon što ga je 50 godina koristila kao kasarnu i teren za obuku. Reč je o više od 50.000 kvadratnih metara prostora prepunog nacističkih simbola, murala i statua. Ceo zamak ukazuje na to kako su nacisti ukrali ideje od antičkih Grka i Rimljana i kako su hrišćanske simbole i germanske legende pomešali s modernim funkcionalnim dizajnom. Škola za naciste zatvorena je početkom 1939. godine i postala obična kasarna i bolnica. Britanci su prvi zauzeli zamak na kraju Drugog svetskog rata i predali ga Belgijancima.
Najveći problem za nemačke vlasti trenutno predstavlja pitanje kako da zamak ne postane mesto okupljanja neonacista, koji su već počeli da ga obilaze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.