Ovaj grad je „Pariz Istoka“ (foto)

Budimpešta je grad koji zaista opravdava svoje drugo ime – „Pariz istoka“. Grad mostova, paprikaša, slavnih kraljeva, kulturnih i istorijskih spomenika, mnogobrojnih termalnih kupališta definitivno će vam, pored prelepih prizora istorijskih građevina, pružiti i nezaboravan provod. Na svakom koraku ove metropole u kojoj živi oko dva miliona stanovnika vide se tragovi burne prošlosti, kao i nesporan uticaj Rusije i Turske. Upravo su Turci najbolje iskoristili prirodna bogatstva lekovitih izvora, sagradivši brojna kupatila koja se i danas koriste. Zbog lekovitih svojstava vode i velikog broja takvih kupališta, Budimpešta je najveći spa centar na Dunavu. Svakako posetite jedno od desetak gradskih kupališta, čija će vas lekovita voda opustiti, osvežiti i pripremiti za razgledanje grada. U kupalištu Lukacs okupljaju se intelektualci, a u Szecheny-ju, u kojem je dvadesetak bazena, „porodični ljudi“ i turisti. Mnoga termalna kupališta nalaze se u boljim gradskim hotelima, kao što su Gellert i nekoliko vrhunskih hotela Danubius grupe. Od originalnih turskih kupatila, trenutno su u funkciji tri – Rac, Kiraly i Rudas .

Foto: Steve001/Pixabay.com
Foto: Steve001/Pixabay.com

Szecheny je najveći termalni kompleks u Evropi, a smešten je nedaleko od Trga heroja. U njemu možete osetiti blagotvorno delovanje termalne vode, čiji je izvor na tom mestu otkriven još 1876. godine. Voda izvire s dubine od čak 970 metara. Brdo Gelert je jedan od najatraktivnijih delova grada. S njegovog vrha visokog 140 metara otvara se veličanstven pogled na Dunav. Nekada poznato pod imenom Staro brdo, sadašnje ime je dobilo po biskupu Gelertu, koji je Mađare, na poziv kralja Ištvana, došao da prevede u hrišćanstvo. Godine 1046. građani koji nisu hteli da prime hršćanstvo gurnuli su biskupa Gelerta u smrt u zatvorenom buretu niz brdo. Gelertovo brdo sada ukrašavaju atraktivni parkovi i hoteli, kao i statua svetog Gelerta, koji blagosilja grad s uzdignutim krstom u desnoj ruci.

Foto: Bergadder/Pixabay.com
Foto: Bergadder/Pixabay.com

Jedna od najatraktivnijih i najdužih građevina, koja je postala simbol Budimpešte, jeste i impresivna zgrada Parlamenta. Na njoj se vidi uticaj neogotike, ali i baroka. Dugačka 268 metara i visoka 96, ova zaista veličanstvena građevina ima čak 691 prostoriju. Nakon što vas osvoji lepota mađarskog Parlamenta, svakako produžite malo dalje do Bazilike sv. Ištvana, prvog mađarskog hrišćanskog kralja. Velika i veličanstvena, sigurno će vas ostaviti bez daha. Ova bazilika napravljena je za vreme Austrougarske monarhije.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.