U trendu

Šamoni – svetski džet-set na odmoru (foto)

Francuska ima nekoliko stotina vrhova viših od 3.000 metara nadmorske visine. Francuzi su ozbiljno shvatili njihov značaj u turističkoj ponudi i zato su najzanimljivije pretvorili u prvoklasne turističke destinacije. Tamo gde je bilo moguće, skijališta su opremljena ski-liftovima, ali to nije bio imperativ, jer se mislilo i na zabavu i rekreaciju, koje su sastavni deo zimskog odmora. Ogromne površine francuskih skijališta omogućavaju svim ljubiteljima skijanja, bili oni odlični ili nešto manje spretni, da se nađu na nekoj od staza.

Takav način razmišljanja o skijalištima kao mestima za svakog ko voli ovaj zimski sport samo je odraz dobro osmišljene ponude za sve ljubitelje skijanja, ali pre svega za mondenski svet, koji tu dolazi sa svih strana da bi uživao u boravku na snegu. Francuska skijališta uživaju ugled u svetu, jer su dobro opremljena za kvalitetan odmor, rekreaciju i zabavu. Zbog velikih visina na kojima se nalaze i obilja snega, skijaška sezona traje skoro cele godine, a upućeni kažu da je najlepši doživljaj skijanje u martu, kada je i sezona na vrhuncu.

Na skijama se, naravno, ne može boraviti neprekidno, pa su osmišljeni i drugi sadržaji, tako da je turistima na raspolaganju zabava na više načina: zatvoreni bazeni, sportske dvorane i hale, igraonice sa video igrama, fliperima i slično, kasina, bioskopske dvorane i obilje restorana sa specijalitetima čuvene francuske kuhinje i još čuvenijih vina. Francuski Alpi stekli su reputaciju zbog dobro osmišljenog boravka na snegu, ali i zbog mnogo nacionalnih parkova i jezera u podnožjima planina, a ponajviše zahvaljujući evropskim vrhovima, među kojima je i Monblan, koji mnogi zovu i krovom Evrope.

Foto: Daddybenji/Pixabay.com
Foto: Daddybenji/Pixabay.com

Jedan od najposećenijih i najopremljenijih zimskih centara na svetu je Šamoni. Posetiocima je podjednako atraktivan i zimi i leti. Zimi zbog skijanja, leti zbog čistog vazduha i mnogih mogućnosti rekreacije i razonode. Iznad Šamonija je vrh Aiguille du Midi, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.842 metara. Odatle polazi najduži spust na svetu, koji vodi preko lednika dugog 22 kilometra. Gradić Šamoni ima oko deset hiljada stanovnika. Nalazi se u istoimenoj dolini, koju uokviruje venac planinskog masiva Monblan s nekoliko skijališta koja njemu pripadaju. Puni naziv centra je Šamoni – Monblan, ali se rasprostranio naziv Šamoni. On označava sam gradić sa dolinom, a podrazumeva i okolna skijališta.

Foto: Simon/Pixabay.com
Foto: Simon/Pixabay.com

Pripada oblasti Gornja Savoja, u istočnoj Francuskoj, blizu tromeđe sa Švajcarskom i Italijom, jugoistočno od Lemanskog jezera i Ženeve, od koje ga deli nešto preko sat vožnje automobilom. Reč je o jednom od najboljih i najluskuznijih zimskih centara na svetu, jer nudi ne samo mogućnost boravka na snegu već i vrhunsku zabavu. Nije na odmet podsetiti ljubitelje zimskih sportova da su se prve Zimske olimpijske igre održale baš tu u Šamoniju. Bilo je to davne 1924. godine.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.