U trendu

Simi: ostrvo sunđera (2)

Kruna ovog mestašceta je Kastro – ostaci zamka iz doba vitezova svetog Jovana, sazidanog u ranom 15. veku na temeljima antičkog akropolja. Zamak je preživeo Drugi svetski rat, ali je kasnije korišćen kao skladište baruta. U vreme kada su Englezi treći put preuzeli ostrvo od Nemaca, 25. septembra 1944. došlo je do eksplozije koja je uništila zamak i crkvu Vaznesenja unutar zidina. Crkvica je, međutim, obnovljena i u upotrebi je, tako da se tokom liturgija koje se služe između sedam i osam sati možete diviti bogatim freskama. Na zvoniku, umesto jednog od zvona, visi ogromna čaura bombe koja podseća na ratna vremena. Sam Gornji grad ima 13 crkvica. Međutim, mnogo veća i poznatija sveta kuća koju pohode vernici izdaleka je srednjovekovni manastir svetog Mihajla Panormitisa, zaštitnika moreplovaca. Nalazi se na jugozapadnom delu ostrva, oko 15 kilometara od Jalosa, i do njega se može doći kolima ili brodom. Posvećen je Arhanđelu Mihajlu, zaštitniku moreplovaca. Sagrađen je 1783. na ostacima vizantijske kapele koja je bila posvećena istom svecu, a veličanstveni zvonik iz 1905. replika je izmirskog zvonika.
Manastir je godinama proširivan, tako da danas može da smesti čak 500 ljudi. Unutrašnjost crkve je u 18. veku oslikana freskama, a ikonostas krasi prikaz Mihajla u čistom srebru. U manastiru se, takođe, može naći interesantna zbirka boca s molitvama moreplovaca i novčićima, za koje se kaže da su doplovile do ostrva, kao i vizantijska biblioteka. Gostoprimljivi monasi dočekaće vas ukusnim hlebom, a ako se tu zadesite između 7. i 9. novembra, možete da prisustvujete festivalu koji se održava u manastiru i istoimenom živopisnom gradiću. Unutar manastirskih kapija boravili su mnogi pobožni Grci i stranci, kako bogati biznismeni, tako i zanatlije i intelektualci, tražeći duševni mir i prosvetljenje. Novac od ulaznica koristi se za finansiranje ćelija za smeštaj hodočasnika.
Pravi biser ostrva su njegove zabačene plaže. Ovde nemojte da očekujete beli pesak Kariba; plaže Simija su šljunkovite, uklesane u stene, a zapljuskuje ih najbistrija tirkizna voda Egeja. Do njih je najlakše doći brodićima koji redovno idu iz Jalosa. Mnogima je najlepša plaža Pedi (do koje se stiže istočnim drumom) u malom ribarskom selu, mada vas ni Sveta Marina (izuzetno mirna s ležaljkama za sunčanje i peščanim dnom), Sveti Nikolaos (gde možete naći hlad ispod drveća) i Nanu (gde možete uživati u senci čempresa i društvu koza) neće razočarati. Oko 20 minuta hoda od Jalosa nalazi se Nimborios, zaliv s ribarskim seocetom i šljunčanom plažom. Tokom leta ovde se može naći i privatan smeštaj, a mesto je idealno za one koji traže potpuni mir, budući da ovde nema prodavnica, a postoji samo jedna taverna. Agencije, takođe, organizuju i celodnevne izlete i vode vas brodom do potpuno nepristupačnih plaža.
Ukoliko se do Simija uputite svojim ili iznajmljenim brodom ili jedrilicom, bićete u velikoj prednosti i moći ćete da uživate u mirnim uvalama, gde će vas buditi pesma zrikavaca. Ipak, obavezno se opremite maskom i perajima, jer je Simi idealan za snorklovanje. Vidljivost je veoma velika, a podvodni svet će vas prijatno iznenaditi. Uveče, dok vas koža prijatno pecka od sunca i morske vode, uputite se u neki od restorana u marini Jalos ili u tavernu u Gornjem gradu. Jedna kalorična domaća musaka opskrbiće vas energijom za dalja istraživanja ostrva koja vas očekuju, a hladna lubenica osvežiti i nadoknaditi tečnost. I dok se mesec ogleda u zalivu, a jedrilice se mirno ljuljuškaju i popularne grčke melodije se uvlače pod kožu, osetićete spokoj kakav se može osetiti samo na rajskom ostvu. A Simi to svakako jeste.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.