U trendu

Tenerife (1)

Ostrvo Tenerife zanimljivo je, pre svega, zbog brojnih predivnih plaža. U Santa Kruzu je najposećenija Playa de Las Terasitas, koja je napravljena 1973. godine od male uvale s crnim peskom i stenama preko kojih je posut pesak iz Sahare. Nudistima je namenjena Playa de Las Gaviotas, dok su plaže Las Bodegas i Almasiga poznate po restoranima i barovima u kojima se mogu probati tipično kanarska jela. Grad Los Higantes (Los Gigantes) poznat je po istoimenoj plaži iznad koje se uzdiže impozantna stena. Danas je ovaj gradić popularno letovalište koje nudi miran odmor. Puerto de la Kruz (Puerto de la Cruz) je prvo turističko mesto na Tenerifeu. Otkrili su ga britanski turisti, koji i dalje tu dolaze da uživaju u čistoj plaži. Vrlo popularno letovalište je i Plaja de la Arena (Playa de la Arena) na toplom jugu.
Na ostrvu Tenerife postoji i veliki broj tematskih parkova, od kojih je najposećeniji Park Loro, dom brojnih životinjskih vrsta. U njemu se nalazi najveći broj papagaja i pingvina na svetu. Tu se svakodnevno održavaju i raznovrsni životinjski spektakli s delfinima, kitovima, fokama. Punta de Teno je vulkanska stena koja deli Tenerife na sever i jug. Poznata je po starom svetioniku koji dominira tim krajem. Poseban užitak je i plivanje u kristalnočistom moru koje zapljuskuje Punta de Teno.
U gradu Gimar (Guimar) nalazi se šest četvrtastih piramida napravljenih od vulkanskog kamenja. Naučnike je dugo zbunjivalo njihovo poreklo, ali prema najnovijim podacima, ove piramide potiču iz 19. veka, a nastale su kada je lokalno stanovništvo čistilo plodnu zemlju od vulkanskog kamenja. Ipak, neki stručnjaci veruju da su ih sagradili masoni. Smešteno u planinskom predelu, na nadmorskoj visini od 2.000 metara, selo Maska bilo je gotovo nepoznato do 1991. godine. Tada je konačno do njega napravljen put, a turisti su otkrili simpatično selo okruženo predivnom prirodom. U Maski je sačuvan tradicionalni način života, koji je iščezao na ostalim delovima ostrva. U narodu je Maska poznata i kao piratsko selo, jer se veruje da su se tu skrivali gusari tokom 18. veka.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.