U trendu

Venecija: vožnja gondolom kroz istoriju (2)

U ovom gradu nalazi se bezbroj svetski poznatih slika i skulptura, a među turistima je omiljena Galleria dell’ Accademia, u kojoj se čuva zbirka slika koja obuhvata pet vekova slikarstva, od Vizantije, gotike i renesanse do baroka i ceremonijalnog slikarstva. Uz hiljadu kamenih lavova, simbola stare slave, danas su ukrašene gondole najpoznatiji simbol ovog turističkog odredišta. Ta uska plovila ravnog dna idealna su za plovidbu plitkim venecijanskim kanalima.
Gotovo pet vekova je prošlo od naredbe da sve gondole moraju biti crne boje, što se takođe dovodi u vezu s kugom. Ipak, verovatno ćete uspeti da pronađete i gondolu neke druge boje. Venecija je, uz sve navedeno, i grad paradoksa. Grad je nastao na vodi, gde su se njegovi stanovnici sklonili od osvajača, a upravo zbog toga što je na vodi, danas u njega stiže toliko veliki broj posetilaca, zaljubljenika u prošlost i umetnost, sanjara i znatiželjnika. Zvukovi grada, a to su koraci bezbrojnih posetilaca i pesma gondolijera, stapaju se s miomirisima iz restorana u kojima se spremaju specijaliteti italijanske kuhinje.
Ako želite da upoznate i dušu ovoga grada, najbolje je da se upustite u lutanje lavirintom uličica u potrazi za tihim srednjovekovnim trgovima. U ovoj šetnji ponekad vam se može desiti da u nekoj pustoj ulici, kojom su nekada verovatno šetali i duždevi, čujete prigušeni šapat. Bilo kako bilo, u tim skrivenim venecijanskim ulicama vreme kao da je stalo, a dah prošlosti oseća se pri svakom koraku. Iz napuklih kamenih zidova kao da dopire dah minulih vekova. Duga šetnja ulicama grada odvešće vas do mostova preko kanala, malih trgova s neobičnim bunarima i visokih kamenih stepeništa. Odatle ćete moći da uživate u pogledu na niz elegantnih kuća s tipičnim mletačkim prozorima i venecijansko-gotskim lukovima koji ulepšavaju pročelja kuća nad "vodenim ulicama".
Magnetna privlačnost grada na vodi, u kojem se malo toga što je karakteristično za njegov izgled promenilo u poslednja dva veka, traje i dalje. Venecija se sastoji od stotinak niskih ostrva koje povezuju veći ili manji mostovi. Zanimljivo je da svako od ovih ostrva ima posebno uređeno snabdevanje vodom i trg s crkvom, a svaka od njih čuva ponešto iz riznice neprocenjive vrednosti kakva je venecijanska umetnost. Venecijanski kanali kao da vode u neku nestvarnu i tajnovitu prošlost koja tako snažno privlači ljude iz čitavog sveta u grad zaustavljen u vremenu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.