U trendu

Voleli ga grčki bogovi, a danas – turisti (foto)

Krit je ostrvo neobične lepote, neobičnih ljudi i neobičnih običaja. Nekada su ga voleli grčki bogovi, a danas ga, zbog peskovitih plaža i mnoštva istorijskih lokacija, pohode turisti. Najveće, najjužnije i najsunčanije grčko ostrvo, mesto Zevsovog rođenja, centar minojske kulture, okupano mirisima divljeg morača i bosiljka, razmaziće svakog posetioca bogatstvom svojih mitova i legendi. Dramatično lepi pejzaži oduzimaju dah, nudeći neverovatan spoj prošlosti i sadašnjosti.

Prvi kritski vladar – kralj Minos (sin Zevsa i princeze Evrope), rođen je baš tu. Minos je, kako legenda opominje, bio kažnjen pošto nije ispunio obećanje kada je stupio na presto. Trebalo je da žrtvuje belog bika iz mora koga su bogovi poslali u znak podrške njegovoj vladavini. Kada je čuo da je bika zadržao za sebe, Posejdon je učinio da se Minosova žena strasno zaljubi u prelepu životinju. Plod nedolične ljubavi bilo je čudovište Minotaur, pola bik, pola čovek, koga je razljućeni Minos zatvorio u Lavirint.

Foto: Basiafocz/Pixabay.com
Foto: Basiafocz/Pixabay.com

Svake godine vladar Minos prinosio je nemani žrtve: po sedam mladića i devojaka koje je dovodio iz Atine. Da bi oslobodio Atinjane te pokore, na Krit je krenuo i lepi Tezej, najveći heroj Atike. Pred polazak na put, rekao je ocu Egeju da će, ukoliko ubije Minotaura, prilikom povratka razviti bela jedra.

Na izazovnom putu sve se srećno završilo po Tezeja. Ubio je Minotaura, a uz pomoć Minosove kćeri Arijadne lako je izašao iz Lavirinta. Na svoju nesreću, zaboravio je na obećanje dato ocu. Kad je Egej, još u daljini, ugledao lađu s crnim jedrima, pomislio je da mu je sin ubijen i u očajanju se bacio s visoke litice u more koje se od tada zove Egejsko.

To nije sve. S obala Krita u nebeske visine vinuli su se Dedal i njegov sin Ikar. Krit ne može da se obiđe za nekoliko dana. Treba mu posvetiti dolično vreme i pažnju, jer su se na ostrvu koje zapljuskuju Kritsko i Libijsko more sudarale brojne kulture i ostavljale svoj trag. Boravili su na njemu Rimljani, Arapi, Mlečani, Turci, Grci.

Danas je Krit jedna od vrhunskih turističkih destinacija. Podeljen je na četiri regije: Hanija, Retimno, Heraklion i Lasiti (Agios Nikolaos), koje prirodno formiraju visoki planinski lanci. Nekada mala ribarska mesta, danas su poznati turistički centri.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar