U trendu

Arhipelag Antila (2)

Ako želite da vidite kako živi svetski džet-set i da malo osetite miris i ukus takvog života, onda se s ostrva Bekija možete brodom uputiti na Mustik. Ovo minijaturno ostrvo, koje svoje ime duguje nimalo prozaičnim komarcima, zbog kojih se dugo smatralo nepogodnim za život, danas je mesto na kom mnogi svetski milijarderi imaju svoje letnje rezidencije. S površinom od samo pet kvadratnih kilometara Mustik je najmanje ostrvo arhipelaga Grenadin i na njemu se danas nalaze uglavnom luksuzni privatni apartmani, oko 80 njih. Ako ste raspoloženi, za sumu od 4.000 do 15.000 dolara nedeljno možete iznajmiti neki od njih, a ako baš niste pri parama, možete se smestiti u čuveni „Koton haus“, kuću cveća iz 18. veka, koja je danas pretvorena u hotel i jedno je od najskupljih mesta za odmor u Karipskom moru. Ipak, ovo ostrvo je vredno pažnje i vreme provedeno na njemu je svakako nešto što se pamti.
Jedna od atrakcija ovog ostrva su ostaci broda „Antili“, koji leži nasukan na podvodni greben, čineći tako branu za morske rakove, barakude i ajkule. Vode u okolini plaže često su mesto poseta kornjača i sitne morske ribe, dok je koralni greben posebna atrakcija zbog egzotičnih riba od čijih raskošnih boja bukvalno zastaje dah. Od ovih lepota možete se osvežiti u baru kod Džona Banane ili Bazilovom baru, odakle uz piće možete uživati u predivnom zalasku sunca na Britani Beju.
Dalje u nizu ređaju se manja i veća ostrva skoro sve do obala Venecuele. Svako od njih je posebna priča i predstavlja zaista biser prirodne lepote. Ostvo Kanuan, zajedno s Tobago Kejsom i još nekoliko manjih ostrva formira jezerce tirkizne boje, od čije lepote zaista svakome zastaje dah. Union, ostrvo veličine Mustika, nudi vam pejzaže koji veoma podsećaju na Polineziju, a nazivaju ga i Tahiti Kariba.
Sama Granada, zelena i vulkanska, u potpunosti opravdava svoje drugo ime – ostrvo začina. Glavni grad je Sen Žorž, mestašce s krivudavim i nagnutim ulicama, na kojima sve vrvi od života. Celo mesto miriše na cimet, karanfilić, crni biber i morski karanfilić, koji je glavni izvozni artikl. Dalje na jugu, brod vas odvodi do Trinidada i Tobaga, gde se već oseća vazduh Latinske Amerike. Inače, Trinidad, najviše industrijski razvijeno ostrvo ovog arhipelaga, najmanje je i popularan među turistima. Tako je sve do momenta kada počinje čuveni karneval u glavnom gradu ovog ostrva, Port of Spejnu. Ludilo nastaje između nedelje Bogojavljanja i srede Dana pepela. Tada ulicama ovog grada i danju i noću odzvanja muzika „stil bendova“, a luduje se i u ritmu salse i kalipsa. Doživeti to znači biti u delirijumu koji traje još dugo posle samog karnevala.
Ovo je samo mali deo onoga što krije arhipelag Antila. Mnoga mala nenastanjena ostrva prosto vuku čoveka da malo živi kao Robinzon Kruso i oseti čari avanture i nepoznatog. Lepota ovih arhipelaga je zaista čudesna. Plaže su oivičene plavozelenim morem, koje često prodire duboko u unutrašnjost kopna i stvara prizore nestvarne i čarobne. Kolorit i živost boja u čoveku bude zaista samo one pozitivne vibracije, nesebično nudeći svakome mogućnost da uživa u predivnoj prirodi kojom je ovaj deo naše planete obdaren. Avantura ili uživanje, nebitno je. U svakom slučaju, uživaćete.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.