U trendu

Plutajuća kićena jelka

Lagoa božićno drvo ili, kako bismo mi na srpskom rekli – okićena jelka, megastruktura visoka 82 metra, stoji iznad Rodrigo de Freitas lagune u Rio de Žaneiru. Ova plutajuća jelka već je postala tradicionalno okupljalište za hiljade turista iz celog sveta.
Smatra se za najveću jelku na vodi na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda. Drvo je građeno ravno deset godina, koštalo je 1,1 milion dolara, a svetu je priušteno uz pomoć grupe Bradesco Seguros de Previdencia.
Svečano „porinuće“ jelke desilo se u novembru 2005, a u prvih mesec dana ovu atrakciju viđalo je 80.000 ljudi dnevno. Drvo, koje je treća po redu atrakcija u Riju, posle Karnevala i Reveillon-a (proslava za kraj godine), okićeno je od 26. novembra do 6. januara. Očekuje se da će za proslavu Nove godine – Reveillon-a, kako kažu Brazilci, u Rio de Žaneiro nagrnuti oko 600.000 turista, uključujući 300.000 stranaca.
Jelku na vodi održava 11 čeličnih blokova. Oni formiraju postolje veliko 810 metara kvadratnih, koje nosi drvo teško 450 tona. Da se jelka osvetli potrebno je 2.228 KV struje – toliko struje troši 300 trosobnih kuća!
Sveće, klasje žita i ukrasne kugle (tradicionalni ukrasi božićnog stola) ukrašavaju ovo drvo, a osvetljava ga 2,8 miliona svetlećih lampica i 35.000 metara ukrasne trake. Jelka visoka 82 metra, ekvivalent zgradi od 27 spratova, vidi se iz svakog ćoška lagune Rodrigo de Freitas. Svake godine oko drveta održava se šou; ove godine to je balet na vodi. U osam sati svakog jutra gledaoci mogu da vide i vodeni šou, s efektima u boji i svetlu; 48 pumpi postavljenih oko drveta ispaljuju vodene mlazove na visinu od 20 metara. Preko vikenda ovaj spektakl obogaćen je i muzikom i priređuje se na svako pola sata od 8.00 do 11.00.
Kao što smo već rekli, Lagoa božićno drvo partnerski je poduhvat Bradesco Seguros e Previdencia grupe i grada Rio de Žaneira. Ovaj projekat, od dizajna, održavanja i rasklapanja na kraju, upošljava blizu 1.100 radnika svake Nove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.