U trendu

Rio de Žaneiro – čudesni grad

Dobro došli u Cidade Maravilhosa, ili Čudesni grad, kako u Brazilu zovu Rio de Žaneiro. Prve asocijacije na ovaj čudesni grad su lepotice na čuvenim plažama, pre svega Kopakabani, ili predivni pogled na grad s brda Pão de Açúcar (Glava šećera) i, naravno, Karneval. Međutim, Rio je i grad zadivljujuće arhitekture, brojnih muzeja i mesto gde se dobro jede. Grad ima 23 peščane plaže, koje se skoro bez prekida pružaju u ukupnoj dužini od 73 km. Rio de Žaneiro, jedno od najgušće naseljenih mesta na svetu, smešten između tropskih kišnih šuma i mora, prepun je života, muzike i radosti.
Naravno, ovaj ogromni grad je i veoma opasan, posebno u sirotinjskim delovima grada, favelama. Ulicama vladaju ludi vozači koji ne poštuju nikakve propise, ali nemojte da vas to odvrati od posete predivnom Riju. Nekoliko saveta i zdrav razum učiniće vam posetu ovom gradu nezaboravnom. Jedna od draži Rija je i to što je to jedno od retkih mesta na svetu gde se možete odlično zabaviti, a da ne bankrotirate. Evo nekoliko saveta šta sve raditi kada ste u Riju.
Parkirajte se na plaži
Provesti dan na nekoj od predivnih plaža Rija je najbolji način da se besplatno zabavite na javnom mestu. Bilo koja od plaža je mesto na kojem možete biti od jutra do mraka. Naravno, tropsko sunce nemilosrdno prži, tako da bi svoj boravak na plaži trebalo da planirate za rane jutarnje sate ili kasno posle podne.
Istražite najveću gradsku šumu na svetu
Šuma Tijuca je najveća gradska šuma na svetu i dom raznih egzotičnih ptica i životnja, kao i raznog drveća i biljaka. Brojni su mali vodopadi koji krase ovu šumu, kao i ružičasto-crvena crkvica Mayrink, koju je oslikao čuveni brazilski umetnik Cândido Portinari. Šuma se najlakše obilazi džipovima, ali se može istraživati i pešice (vodite računa da se krećete utabanim stazama – lako se možete izgubiti).
Popnite se na planinu
Čuvena statua Hrista Spasitelja postavljena je na vrhu planine Corcovado, s koje se diže iznad Nacionalnog parka šume Tijuca. Odatle se pruža predivan pogled na grad i okolni zaliv. Tamo možete stići vozom koji pokreće specijalni sistem zupčanika ili kolima.
Nabavite poneku amajliju
Posetite lokalni hipi vašar, koji se nedeljom održava na trgu Osório, i kupite sebi neku amajliju za sreću. Obavezno potražite figas i kupite ga nekom svom prijatelju. Ne kupujte ga za sebe – čarolija deluje samo kada se amajlija nekom pokloni.
Posetite tržni centar
Ma koliko to zvučalo neozbiljno i neprivlačno, ako vas kiša omete u čarolijama Rija ili poželite da pobegnete od vreve sunčanog dana, obavezno posetite BarraShopping i osetite draž kupovine na latinoamerički način. Ovaj ogromni tržni centar raspolaže sopstvenim transportnim sistemom, koji će vas prevesti do neke od 500 zgrada u kojima su prodavnice, restorani, zabavni parkovi, bioskopi i kuglane.
Muzika i ples
Često se na plažama održavaju zabave otvorenog tipa, naročito u okolini plaža Ipanema i Kopakabana. Čućete sve, od tradicionalne brazilske muzike do klasične muzike, džeza ili rok muzike. Ove zabave se često dešavaju spontano i nigde nećete videti najavu za njih. Ako ste raspoloženi, jednostavno trknite do plaže i vidite šta se dešava.
Posetite Botaničku baštu
To je dom neverovatne zbirke brazilske flore, uključujući i ogromni amazonski lokvanj i druge čudesne biljke koje nastanjuju brazilsku prašumu. Preko 6.000 različitih vrsta cveća i biljaka čini ovu botaničku baštu.
Idite na pijacu
Obavezno posetite neku od pijaca voća i povrća. Ne morate ništa kupiti, dovoljno je da osetite predivan miris bilja i svežeg tropskog voća ili amazonskog cveća. Pijace se zovu feira livre i svaki dan se održavaju na različitim mestima. Raspitajte se u svom hotelu za tačnu lokaciju za dan kada hoćete da idete na pijacu – jedino tako ćete uspeti da i odete na nju. Ove pijace rade samo pre podne, najčešće do 11 sati.
Karneval
Prva asocijacija na ovaj grad su Karneval i povorke lepotica koje plešu u ritmu sambe. Čuveni Karneval traje od 17. do 20. februara. Ako imate sreće ili ste tada planirali posetu Riju, videćete povorke predivno kostimiranog naroda koji se zabavlja uz muziku duž celog grada. Ovo je nešto što svakako ne treba propustiti i treba doživeti barem jednom u životu. Drugi sličan događaj, koji okuplja mnoštvo sveta, dešava se u novogodišnjoj noći, kada se lokalno stanovništvo obučeno u belu odeću okuplja na plažama. Uz svetlost sveća, muziku i igru u more se bacaju cveće i drugi darovi, dok se masa moli boginji mora Yemanjá.
Rio de Žaneiro živi cele godine. Ipak, ako planitrate dolazak u ovaj grad, najbolje vreme da to učinite je vreme Karnevala. Dođite nekoliko dana ranije, a odlazak planirajte nekoliko dana posle Karnevala, kako biste mogli da vidite i neke druge stvari u gradu. Najtopliji periodi su od januara do marta, a kišni period traje tokom decembra. Temperature su najprijatnije za vreme brazilske zime (od marta do decembra).
Ono na šta treba posebno da obratite pažnju je to da nipošto ne idete sami u favele, gde vladaju lokalne bande i gde uopšte niste sigurni. Ne lutajte sami plažama noću; držite se proverenih mesta. Novac i dragocenosti držite u hotelu, a sa sobom nosite samo ono što vam je neophodno. Takođe, posebnu pažnju obratite na ulici. Vozači u Riju su svakakvi samo ne pažljivi i prebrzo voze (zbog toga se ni pešački prelazi ne nalaze na ćoškovima ulica). Obavezno naučite poneku reč portugalskog. Lokalno stanovništvo, kao i većina osoblja po restoranima i hotelima, teško se sporazumeva na bilo kom drugom jeziku.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar