U trendu

Avionske nesreće i bezbednost putnika

Mnogi misle da katastrofe u vazdušnom saobraćaju neizbežno znače smrt posade i putnika aviona. Ipak, poslednjih nekoliko nesreća prošlo je s relativno lakim posledicama. Primera radi, u nedavnom padu aviona Turkish Airlines-a na amsterdamskom Šipolu poginulo je devet ljudi od 134 osobe koje su se nalazile u njemu. Januarska "nezgoda" u Njujorku, kada je avion U.S. Airways-a prisilno sleteo u reku Hadson, nije imala nijednu žrtvu.
U stvari, prema statističkim analizama, u poslednjih nekoliko decenija poginulo je samo oko pet odsto putnika koji su doživeli nesreću u vazduhu. Stručnjaci ove podatke povezuju s boljom konstrukcijom aviona, ali ne ignoriše se ni veća samosvest putnika o sigurnosnim merama u toku leta. Ako želite da učinite nešto više za svoju sigurnost u avionu, prvo se upoznajte s prostorom u kojem se nalazite. Saznajte koji je najbliži izlaz i prebrojte redove sedišta do njega. Ako se kojim slučajem pojavi gust dim u putničkom odeljku, pipanjem i prebrojavanjem moći ćete da se snađete u prostoru.
Slušajte uputstva koje vam daje posada i ne ignorišite ih čak ni ako često letite. Avioni su različite konstrukcije, a kompanije koriste različite dobavljače opreme kojom se drukčije upravlja pa uvek postoji nešto novo što možete naučiti. Posebno uzmite u obzir uputstva za otvaranje vrata. Odeća može mnogo da znači u slučaju nesreće. Nosite laganiju odeću da biste bili pokretni, ali dugih rukava da se ne gubi toplota u slučaju povrede ili dužeg izlaganja teškim uslovima. Savetuje se i nošenje farmerica, pošto su otpornije od drugih vrsta pantalona, a visokim potpeticama sigurno nije mesto u avionu, jer mogu izbušiti vazdušni tobogan ili prsluk na naduvavanje. Upoznajte se s pojasom, njegovim otkopčavanjem i zakopčavanjem, pošto ima situacija u kojima ćete i to morati brzo obaviti.
Uzmite u obzir da ne postoji "najsigurnije" sedište u avionu. Konstrukcija je najčvršća u sredini, ali tu se nalazi i rezervoar za gorivo, koji može lako da se zapali. Spoljašnja sedišta u redu možda mogu ubrzati evakuaciju, ali su izloženija padanju prtljaga iz pregrada. Uvek proverite da li imate prsluk na naduvavanje, koji se najčešće nalazi ispod sedišta. Važno je napomenuti da taj prsluk nikad ne naduvavate u avionu, pošto je moguće da avion sleti na vodu, koja može poplaviti unutrašnjost aviona, pa možda nećete moći da zaronite bude li potrebe za tim, jer će vas vazduh u prsluku održavati na površini.
Ako posada zatraži da se pripremite za udar, time misli da učinite sve što možete da smanjite mogućnost izletanja prema napred. To ćete učiniti tako što ćete na svom sedištu spustiti glavu među kolena ili je položiti na sedište ispred sebe. Ruke stavite iza glave, ali nemojte ukrštati prste. Laktove držite uz glavu, ne nad kolenima. Stopala držite što dalje od sedišta ispred sebe, jer ćete tako smanjiti mogućnost loma noge prilikom udara. U većini slučajeva evakuacija će biti omogućena vazdušnim toboganom na izlazu. Pri skoku s nogama napred držite ruke na grudima. Imajte poverenja i skočite bez straha, pošto svojim oklevanjem ugrožavate sigurnost ostalih putnika koji se nalaze iza vas. U stvari, posada aviona je obučena da preplašene putnike pred toboganom gurne na njega ne bi li se ubrzalo spasavanje ostalih putnika. Na taj način se povećavaju šanse ostalih putnika da se spasu.
Srodan članak

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar