U trendu

Bezbednost na putovanju

Prilikom spremanja na put ne treba smetnuti s uma da kupovina lažnog nakita ili ogroman račun za taksi nije najgore što vam se može dogoditi u stranoj zemlji. Na nekim mestima turisti danas mogu izgubiti i mnogo više od novca, pa je poželjno da se pojavom što manje razlikuju od sredine u kojoj su se zatekli. Putnici su često žrtve džeparoša, prosjaka, razbojnika, prostitutki, pa čak i otmičara ili terorista. Kako biste izbegli da dugoplanirani odmor postane noćna mora, pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da prilikom posete nekoj zemlji ne izgledate kao da ste pali s druge planete a samim tim da na sebe privučete neželjenu pažnju ili da se dovedete u opasnost.
Pre odlaska na put najvažnije je da se informišete o destinaciji. Što više znate, bićete sigurniji. Zato se raspitajte o vremenu, proverite vodiče i internet forume kako biste saznali tuđa iskustva. Podatke o mogućim opasnim mestima ili lokacijama koje su nesigurne za turiste možete saznati i iz medija. Istražite lokalne običaje i probajte da ih poštujete. Ponekad, na primer, morate razmisliti treba li u nekoj zemlji pokriti glavu ili kolena, ili da li je primereno da žene nose pantalone, čemu se, na primer, protivi većina religioznijih muslimana. Pravilo se može odnositi i na jednostavnije stvari. Ako prelazite ulicu u Britaniji, Australiji ili Japanu, ne zaboravite da najpre pogledate na desnu stranu.
Obujte udobnu obuću, a odeću pokušajte da prilagodite lokalnim običajima. Ne morate se, naravno, doslovno prerušiti u ljude koje vidite oko sebe, ali pokušajte da saznate šta je normalno, a zbog čega bi vas mogli čudno gledati. Zapamtite da su manje sredine sklonije konzervativnijem oblačenju, a u gradovima pokušavajte da izbegnete majice sa simbolima nekog drugog, u toj okolini možda i ne baš omiljenog područja ili sportskog tima, na primer. Ne nosite puno prtljaga – torba s rezervnom obućom i kozmetikom i kofer za odeću mogu biti dovoljni i za turneju od mesec dana. Veliki i teški koferi dodatno vas otežavaju i usporavaju. Nije loše odabrati i kofere čije boje ne privlače previše pažnje. Dakle, boja bi trebalo da odgovara koloritu područja koje posećujete ili klimatskim uslovima. U obilaske nosite manji ruksak ili, još bolje, torbicu. Ako vam situacija to dozvoljava, što više stvari ostavite u hotelu ili sobi gde ste smešteni. Novac i dokumenta ne držite na istom mestu, bez obzira na to jesu li kod vas ili u hotelskoj sobi, a kamere i fotoaparate nosite diskretno – nemojte njima izazivati kradljivce.
Nosite kartu ili plan grada, ali ih koristite samo u hitnim slučajevima. Ako niste sigurni kojim putem treba da idete, uzmite taksi. Tako ćete izbeći da iza ugla shvatite da ste se izgubili. Kada od taksiste tražite da vas odveze na određeno mesto, probajte da ostavite utisak kao da ste tamo bili već mnogo puta i da tačno znate put kojim treba voziti da bi se na željenu lokaciju stiglo. Pokušajte da ulovite deo lokalnog narečja. Iako nećete vladati jezikom, poznavanje nekoliko jednostavnih fraza može vam biti od koristi, a možda ćete time i šarmirati domaćine. Za Francuze, na primer, kažu da mogu biti bezobrazni prema onima koji im se obrate na stranom jeziku. Ipak, većinu njih možete odobrovoljiti s nekoliko francuskih izraza, bez obzira na to koliko iskrivljeno zvuče.
Velike šanse da upadnete u oči imate i kada je hrana u pitanju. Naravno da svaki ozbiljan putnik u tuđoj zemlji želi da se što bolje upozna s lokalnim specijalitetima i gastronomijom, ali ponegde je pažnju potrebno obratiti i na način ponašanja za samim stolom. Mnogo je naroda koji hranu jedu s "poda" ili sa stolova malo podignutih od tla. Neke nacionalne kuhinje, kao što je, na primer, etiopljanska, nemoguće je povezati s priborom za jelo. Dovoljni su vam hleb i prsti, a u tropskim krajevima umesto tanjira možete očekivati specijalitete lokalne kuhinje poslužene na listovima banane. I na kraju, ako uprkos svim merama opreza na putovanju doživite neku nepredviđenu neprijatnost, proverite je li ona slučajno (kao što je to, na primer, krađa prtljaga) pokrivena polisom putnog osiguranja koje ste za svaki slučaj unapred uplatili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar