U trendu

Filmske lokacije kao turističke destinacije (3)

Destinacije koje su često bile inspiracija za snimanje nezaboravnih filmskih kadrova, a nadahnjivale su i pisce, koji su pomoću hiljadu reči nastojali da opišu njihove lepote, i danas uživaju veliku popularnost među svetskim putnicima. I dok jedne takva odredišta inspirišu za snimanje novih filmova, drugi na putovanje polaze s drugačijim motivima. Neki kreću u smeru dalekih egzotičnih krajeva koji su uvek privlačni i bez filmskih uloga, a drugi putnici otkrivaju destinacije, kao što je to slučaj s Novim Zelandom, koje je pojavljivanje na filmskim platnima širom sveta dovelo do vrha liste mesta koje treba videti bar jednom u životu.
Ponekad je mesto snimanja udaljeno miljama i ponekad sasvim slučajno saznajemo za čarobne peščane plaže Tajlanda, izolovana ostrva Fidžija, lepotu mediteranskih gradića, kao i za fascinantne pejzaže Škotske i Irske. "Filmske kulise" pronašli smo i pored Krakova, gde je snimana "Šindlerova lista", "Pirati s Kariba" našli su se u Dominikanskoj Republici, "Gladijator" na Malti, "Mandolina kapetana Korelija" na grčkom ostrvu Kefaloniji. Izgleda da su filmske kamere zavirile u skoro svaki ćošak sveta, pa s tim u vezi naši predlozi za putovanja u predstojećim mesecima s ponosom ističu svoje mesto "statiste" u delima sedme umetnosti.

Tajland

Kao što je Leonardo di Kaprio u filmu "Plaža" krenuo na putovanje u Tajland ne bi li pronašao skriveni ostrvski raj na kojem tajno društvo putnika živi daleko od ostatka sveta, tako bismo i mi morali da pođemo u istraživanje ovog egzotičnog kraja. Veći deo ovog filma sniman je na tajlandskim ostrvima Puket, Krabi i Pi-Pi, a najpoznatija lokacija, plaža Maya, sakrivena je u zalivu opasanom liticama koje skoro vodoravno izranjaju iz kristalno čiste smaragdno zelene vode. U potrazi za filmskim lokacijama, krenite prema Tajlandu, jer je tu sniman i jedan od filmova o tajnom agentu 007, Džejmsu Bondu. U turističkim vodičima pronaći ćete naziv "ostrvo Džejmsa Bonda", što se odnosi na Ko Tapu, iako je turistički podjednako značajan i Ko Kao Ping Kan, gde se nalazilo tajno (filmsko) skrovište plaćenog ubice Skaramange.

Fidži

Kad je seo u avion, Tom Henks nije ni slutio da će ga put odvojiti od najdražih, a nesrećan slučaj baciti na usamljeno ostrvo. Film je sniman na ostrvu Monuriki (arhipelag Mamanuka), koji je sastavni deo teritorije ostrvske države Fidži u južnom delu Tihog okeana. Mnoštvo koralnih grebena, predivne peščane plaže koje izranjaju iz tirkiznog mora i završavaju u zelenilu ostrva danas dele tradicionalna sela i moderni ostrvski hotelski kompleksi. Daleke destinacije poput Fidžija predstavljaju svojevrstan luksuz, jer je avio-karta izuzetno skupa, dok je smeštaj na ostrvu šarolik, od jednostavnih hostela do luksuznih odmarališta. I dok je Tom Henks imao svoj brodolom života na tako predivnom ostrvu, vaše uživanje svim čulima biće lepše udvoje, a putovanje bi moglo postati jedna nezaboravna plovidba dalekim prostranstvima.

Japan

Kakav li je život u gradu koji ima 26 milona stanovnika? Koliko god se taj broj činio velikim, u širem metropolskom području Tokija živi čak 35 miliona ljudi. A neverovatna je i činjenica da se uporkos tolikoj populaciji Tokio našao na trećem mestu liste najpoželjnijih gradova za život. Ipak, i dalje je najskuplji grad na svetu. Nekadašnji glavni grad Japana, Kjoto, oduševljava svakog posetioca, jer se na svakom koraku oseća tradicionalna japanska kultura, za šta se može zahvaliti i očuvanim budističkim hramovima, šintoističkim svetilištima, kao i parkovima i carskim vilama. Kako izgleda Tokio možete videti i u filmu "Izgubljeni u prevodu". Lokacije koje se spominju u filmu stvarna su mesta u Tokiju. Ako poželite da istražite grad, kao što su to u filmu činili Skarlet Johanson i Bil Marej, pripremite se za duhovno putovanje, jer vas očekuje susret s jednom sasvim drugačijom kulturom.

Škotska

Škotska neumorno privlači turiste, ne samo zbog planinskih vrhova koji idu i iznad 3.000 metara nadmorske visine, reka i jezera koji su oduvek bili inspiracija pesnicima, kao i izvor mističnih priča, već i zbog gradova bogatih istorijskom i kulturnom baštinom, a njihovi barovi i restorani zrače toplom i srdačnom atmosferom, poput Edinburga, Glazgova, Aberdina, Stirlinga. Može se reći da su fotogenične panorame pejzaža i gradova zaslužile da se nađu se na filmskim platnima. Jedan od poznatijih škotskih filmova je "Trejnspoting", snimljen prema romanu Irvina Velša. Većina kadrova snimljena je u Edinburgu i Glazgovu. Priča o kralju Arturu i vitezovima okruglog stola duhovito je prikazana u filmu "Monti Pajton i Sveti gral", koji je u potpunosti snimljen u Škotskoj. Ljubiteljima avantura Harija Potera dobro će doći informacija da organizuju ture koje uključuju vožnju parnom lokomotivom Jakobite (u filmu je to Hogvort ekspres), koja prolazi iz filma prepoznatljivim vijaduktom Glenfinan. Spektakularni vidici prema planinskim lancima i jezerima u podnožju našli su se i u filmu "Hrabro srce", dok je veći deo filma sniman oko Glenkoea, Glen Nevisa i Mamore, planina u zapadnoj Škotskoj. Treba li vam razlog više za posetu severu?

Italija

Italijanski Dolomiti skrivaju jedno od najpoznatijih svetskih skijališta, Kortinu d’Ampeco. Popularno zvana kraljica Dolomita, Kortina je mondensko skijalište, poznato i kao mesto održavanja Zimskih olimpijskih igara 1956. godine, ali i kao stecište svetskog džet-seta, od filmskih zvezda do političara. Nekoliko puta našla se na filmskim platnima. Na litici iznad doline Ampeco Silvester Stalone visio je u "Alpinisti", dok je Rodžer Mur, kao tajni agent 007, skijao unazad niz padinu u filmu "Samo za tvoje oči". Ne zaboravimo ni Pitera Selersa u filmu "Pink Panther"; prateći trag ukradenog ružičastog dijamanta, on je stigao u Kortinu. U Kortini je sniman i film s Frenkom Sinatrom u glavnoj ulozi. Skijaška sezona je u toku. Ako ne znate koje skijalište da odaberete, možda baš popularna filmska lepotica Kortina d’Ampeco postane vaše novo odredište.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.