U trendu

Hrana i piće na putovanju (1)

Koliko ste puta poneli od kuće sendviče ili nešto slično da se nađe za vreme putovanja a da to niste ni probali pošto su sendviči poprimili neprijatan miris zbog neprimerene temperature u automobilu? Ili ste se kod kuće, pre puta, dobro najeli, popili kafu ili dve da ostanete budni, niste se vozili ni jedan sat i već ste tražili odmorište da biste mogli da obavite fiziološke potrebe. Ako automobilom prvi put putujete nekim putem, raspitajte se kod poznanika ili prijatelja o odmorištima i stajalištima uz put ili te informacije potražite na internetu. Ukoliko vozite već poznatom deonicom i unapred znate gde su stajališta, biće vam lakše da isplanirate putovanje.
Jedina situacija koju ne možete unapred predvideti su zastoji i gužve koji će usporiti vaše putovanje. Šta da ponesete od hrane i pića sa sobom tokom putovanja? Ako planirate da se zaustavite kod nekog restorana radi ručka, to ipak ne znači da ne treba da ponesete nešto od hrane i pića. Od pića je definitivno najbolja voda, obična negazirana. Ukoliko ponesete sokove, posle njihovog konsumiranja bićete još više žedni. Ako uzmete gaziranu vodu, ona vas pri otvaranju može poprskati od glave do pete, a ako vozite i uz to otvarate flašu gaziranog pića, predstavljate opasnost na putu.
Iako noviji modeli automobila imaju držač za čaše, upitajte se da li vi imate odgovarajuću čašu. Naime, najbolje čaše za vozilo su one koje drže toplotu, a mogu se potpuno zatvoriti. Vruća tečnost u otvorenim čašama i šoljama može vas opeći pri naglom kočenju ili nailasku vozila na rupu. Možda bi bilo najbolje da vruću tečnost, čaj, kafu ili nešto treće popijete kada se negde uz put zaustavite. Ni u kom slučaju ne preterujte s tečnošću, stalno ćete morati da se zaustavljate zbog fizioloških potreba. Alkohol, verujemo da svi to već znaju, nije preporučljiv za vreme puta. Za vozača su alkoholna pića potpuno zabranjena, ne samo zbog zakona već i zbog sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.
Što se tiče hrane, obavezno ponestite voće koje ste prethodno oprali. Možete poneti jabuke, kruške, grožđe, marelice, breskve. U stvari, dobre su sve vrste voća. Iako se u mnogim časopisima preporučuju takozvane energetske kocke, zapitajte se najpre da li u vašem vozilu postoji frižider u kojem se one neće rastopiti. Ista stvar je s čokoladom. Stavite je na komandnu tablu i spremate se da odlomite komad, a onda vam prsti upadnu u tečnu masu. Čokolada se na vrućini otapa i velika je verovatnoća da ćete se njome umazati od glave do pete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.