Dragulji drevnog sveta koje bi obavezno trebalo da vidite (foto)

Poseta drevnim ruševinama, kao što su Partenon ili Koloseum, za mnoge je glavni razlog putovanja na kojima žele da upiju dah prošlih vremena i da vide stvaralaštvo naših predaka. Ali, ta romantična i tajanstvena mesta često su meta nepregledne reke turista, što može da umanji istinski doživljaj, pa bi pravi ljubitelji antike trebalo da razmisle o „novim“, manje poznatim lokacijama. Na primer, da li ste znali da je antički amfiteatar u tuniskom El Džemu (El Djem), iako manji od slavnog rimskog rođaka, najočuvaniji na svetu, ili da su najlepši grčki hramovi u stvari oni na Siciliji?

Ovde vam nudimo listu nekih od najboljih „ruševina“ ili dragulja drevnog sveta koje bi obavezno trebalo da vidite.

Aspendos (Turska) – u potrazi za antičkim spomenicima ne sme se zaobići Turska, koju je pre Rimljana helenističkom krugu priključio Aleksandar Makedonski. Iz rimskog razdoblja najpoznatiji je amfiteatar u Aspendosu, koji je u 2. veku sagrađen po nacrtima slavnog arhitekte Zenona. Ovo poznato mesto nisu napustili ni Turci, koji su u njemu organizovali borbe kamila.

Afrodizijas (Turska) – drevni grad s velikim hramom posvećenim boginji ljubavi Afroditi turističke grupe ne posećuju često. Do hrama se najlakše dolazi taksijem iz grada Pamukale, a da ste na pravom mestu shvatićete kad usred pejzaža ugledate mermerne stubove, lukove i ukrase. Posebno su impresivna monumentalna vrata u ovom nekada važnom rimskom centru.

Leptis Magna (Libija) – biserom Rimskog carstva s impresivnim zgradama, tržnicom i lukom nazivao se i grad Leptis Magna na libijskoj obali istočno od Tripolija. Grad su osnovali još Feničani, a u rimske ruke je pao posle punskih ratova. Pošto je sagrađen na peskovitom tlu, velik deo grada je sačuvan, a pored iskopina i predivne obale, Leptis Magna poznata je i kao rodni grad okrutnog cara i reformatora, Septimija Severa.

Dolina hramova Balbek (Liban) – u dolini nedaleko od grada Balbeka nalazi se jedno od najvećih graditeljskih dostignuća starog sveta, veličanstveni Jupiterov hram, najveći koji su Rimljani ikada sagradili. Svetim mestom Balbek se smatrao još od vremena Hananaca i Feničana, a u Bibliji se spominje kao grad koji je obnovio kralj Solomon.

Foto: Scalli/Pixabay.com
Foto: Scalli/Pixabay.com

Agriđento (Italija) – u vreme grčke kolonizacije Sredozemlja Sicilija je bila centar i žitnica cele Velike Grčke (Magna Graecia), pa ne čudi da su na njoj neki od najlepših hramova iz tog vremena. Kompleks od sedam hramova pod zaštitom je Uneska, a Konkordijin hram poznat je najočuvaniji pošto je kasnije pretvoren u hrišćansku crkvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.