Iskoristite pad cena smeštaja i posetite evropske gradove

Cene hotelskog smeštaja pale su po celoj Evropi. Prema proračunu stručnjaka, HPI, to jest Hotel Price Index, pokazuje da dvokrevetne sobe u proseku koštaju 24 odsto manje nego prošle godine. Ukoliko vam kućni budžet dozvoljava kratko jesenje putovanje, a želite da razgledate neki turistički atraktivan evropski grad, razmislite o sledećim veoma povoljnim destinacijama.
Riga – glavni grad Letonije, ujedno je kulturni, obrazovni, politički, finansijski i industrijski centar Baltika. Stari deo grada upisan je na Uneskovu listu svetske baštine, a poseban jesenji doživljaj posetioci će imati sredinom novembra, kada se održava festival svetla pod imenom Staroriga. Temperature u Rigi se u ovo doba godine kreću oko 11 stepeni Celzijusa. Dvokrevetne sobe jeftinije su za tačno 24 odsto u odnosnu na prošlu godinu, a vodiči preporučuju starinski, ali nedavno obnovljen hotel Europa Royale (četiri zvezdice, 57 evra).
Talin – ovaj srednjovekovni grad je još 1997. uvršten u Svetsku kulturnu baštinu i ubraja se među najstarije i najveće gradske centre u severoistočnoj Evropi. Glavni grad Estonije ima 400.000 stanovnika, a posetioce privlači i jedinstvenim božićnim sajmom (29. novembar – 7. januar), koji se održava ispred gotske većnice. Cene su u proseku za 11 odsto niže nego prošle godine. Noćenje u hotelu s četiri zvezdice kreće se oko 67 evra.
Prag – najstariji i najveći grad srednje Evrope prepun je turističkih atrakcija. Od Karlovog mosta i Praškog dvorca do starih gradskih trgova i ulica, Zlatni grad ili Grad stotinu tornjeva malo kojeg posetioca ostavlja ravnodušnim. Poseban doživljaj za ljubitelje džeza je veče provedeno u jednom od klubova, kao što je Agharte, gde svaki dan od 21 čas počinje koncert uživo. Od 19. oktobra do 4. novembra u Pragu se održava i tradicionalni Džez festival. Smeštaj je pristupačniji za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Budimpešta – glavni grad Mađarske najatraktivnije je razgledati s Dunava nedavno pokrenutim multifunkcionalnim turističkim autobusom, koji vozi po putu i plovi po reci. Na obali Dunava smeštene su predivne zgrade poput zgrada Parlamenta i Akademije nauke, a doživljaj je i razgledanje Memorijalnog parka sa četrdesetak skulptura iz doba socijalizma. Hotelijeri su cene snizili za 23 odsto u proseku.
Krakov – iako nije službeno centar Poljske, Krakov mnogi smatraju najlepšim gradom te države. Stari grad bogat je građevinama u stilu romanike, gotike, renesanse, baroka i secesije, a skoro na svakom koraku turisti mogu očekivati dobru zabavu i uzbudljiv provod. Grad ima nekoliko odličnih džez klubova, u kojima se publici pruža jedinstven muzički doživljaj i svirka u uživo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.