U trendu

Isplanirajte troškove putovanja (1)

Pre putovanja „stavite na papir“ novac kojim raspolažete i predvidite sve troškove putovanja. Putovanje je veoma vredno iskustvo i doživljaj, ali ono je i znatan novčani izdatak. Zato je važno da pre nego što odlučite da nekud otputujete (pogotovo ako sami finansirate putovanje), što bolje i detaljnije isplanirate troškove kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno novca za planirano putovanje. Prilikom planiranja potrebno je uzeti u obzir sve moguće troškove koji su povezani s putovanjem, a mogu nastati pre samog početka putovanja, za vreme putovanja, ali i po povratku s puta.
Preporučujemo vam da za početak odmerite novac kojim raspolažete i koji ste nameravali da potrošite za putovanje, a zatim detaljno popišite sve moguće troškove. Pri tome se možete koristiti ovde navedenom listom najčešćih troškova, ali je možete i proširiti još nekim drugim troškovima. Naravno, ako kod kuće već imate nešto od potrebnih stvari čija nabavka predstavlja određeni trošak a nalaze se na ovoj listi, pa to ne morate da kupite, onda nećete imati taj trošak, to jest trošak će vam biti nula (to se posebno odnosi na troškove iz grupe troškova pre polaska na put).
Pre nego što krenete na putovanje, morate biti sigurni da ćete imati dovoljno novca za sve ovako predviđene i unapred isplanirane troškove, ali i za slučajne troškove koji mogu nenadano da nastanu. Uporedite konačan zbir svih troškova i iznos novca kojim raspolažete, odnosno koji nameravate da potrošite, pa ćete videti da li ga imate dovoljno za željeno putovanje. Ako vidite da nemate dovoljno novca, možete napraviti planove kako da pre puta sakupite još novca ili kako i gde da smanjite troškove samog putovanja.
Troškovi pre polaska – priprema za putovanje

  • Potrebna vam je adekvatna odeća i obuća. Ovo podrazumeva trošak za eventualnu nabavku potrebne odeće i obuće, zavisno od godišnjeg doba i vremenskih prilika na vašem odredištu (na primer, za leto: kape, marame, kupaći kostimi, papuče; za zimu: rukavice, šalovi, kape, jakne), zavisno od vrste putovanja (na primer, skijanje: skijaška odela, skije, pancerice i druga oprema; planinarenje: gojzerice, adekvatna odeća…).

Saveti za uštedu

  • Ako je moguće, pozajmite od nekoga stvari koje nemate, a potrebne su vam.
  • Potrebne su vam i adekvatne torbe i koferi za prtljag prilikom putovanja, uključujući i dodatnu opremu, kao što su katanci, zaštitne navlake itd., ali i ranac i/ili torbica oko pojasa za svaki dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar