U trendu

Isplanirajte troškove putovanja (2)

Pre putovanja „stavite na papir“ novac kojim raspolažete i predvidite sve troškove putovanja. Putovanje je veoma vredno iskustvo i doživljaj, ali je i znatan novčani izdatak. Zato je važno da pre nego što odlučite da nekud otputujete (pogotovo ako sami finansirate putovanje), što bolje i detaljnije isplanirate troškove kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno novca za planirano putovanje. Prilikom planiranja potrebno je uzeti u obzir sve moguće troškove koji su povezani s putovanjem, a mogu nastati pre samog početka putovanja, za vreme putovanja, ali i po povratku s puta.
Za pametno pakovanje napravite listu najpotrebnijih stvari i pakujte stvari prema tom spisku.
Ne zaboravite fotoaparat (s dovoljnim brojem filmova ako je u pitanju analogni, odnosno s dovoljno memorijskih kartica ako je digitalni), baterije ili punjač za njih, kameru s baterijom, punjačem za baterije i kasetama ili CD-ovima.
Saveti za uštedu

  • Raspitajte se o ceni filmova, baterija, kartica, razvijanja fotografija ili narezivanja na CD u inostranstvu, jer u nekim zemljama to može biti jeftinije nego u Srbiji.
  • U zemljama koje nemaju isti napon struje kao naša biće vam potreban i ispravljač za utičnice za struju.
  • Ako u Srbiji ne možete da kupite odgovarajući ispravljač, a ne želite da kupite čitav set ispravljača, možete ga kupiti u lokalnoj prodavnici električne robe u zemlji u koju ste doputovali.

Pribor za higijenu i kozmetika (sapun, šampon za kosu, pasta za zube…)
Saveti za uštedu

  • Ponesite količinu koja odgovara broju dana koje ćete provesti na putovanju. Za kraća putovanja bolje je poneti mala pakovanja šampona, sapuna, krema i druge kozmetike. Originalna mala pakovanja možete kupiti u supermarketima i sličnim prodavnicama, a možete ih i sami napraviti tako što ćete svoj kućni šampon ili nešto drugo presuti u neku manju bocu. Ako putujete avionom, obratite pažnju na sigurnosne propise o prtljagu da ne biste ostali bez vrednih stvari.

Cena vize obuhvata troškove izdavanja vize, plus trošak nadoknade agenciji za tu uslugu, odnosno lične troškove odlaska do nadležnog konzulata ili ambasade, posebno ako su u inostranstvu.
Saveti za uštedu

  • Uporedite troškove samostalnog vađenja vize i vađenja vize preko agencije i izaberite ono što vam je isplativije. Obavezno proverite datum kada vam ističe pasoš.

Ponuda usluga putnog (zdravstvenog) osiguranja zavisi od osiguravajuće kuće, a u zavisnosti od toga razlikuje se i njihova cena.
Saveti za uštedu

  • Prikupite ponude različitih osiguravajućih kuća, uporedite ponudu i cenu i izaberite ono što vam zaista treba po vama najpovoljnijoj ceni. Obavezno obratite pažnju na ono što je izuzeto iz ponuđenog osiguranja, to jest za koju uslugu je potrebna doplata i koliko to košta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.