U trendu

Poznate lokacije i „turističke zamke“ (1)

Skoro svaka poznata turistička atrakcija prilika je da lokalni trgovci od naivnih turista izvuku što više novca. Zato je malo ljubitelja putovanja koji nisu upali u takozvane turističke zamke kao što su preskupi i loši suveniri i bezukusna hrana koju možete probati bilo gde na svetu. Ovim ne želimo da kažemo da poznate turističke atrakcije treba izbegavati. Uz nekoliko korisnih saveta možete da osetite sve ukuse i mirise mesta za čiju posetu ste se dugo pripremali.
Ponekad samo stotinak metara od turističke gužve, nesnosne buke i obilja bezličnih suvenira možete pronaći izvorni doživljaj ili uspomenu koju ćete platiti i nekoliko puta jeftinije. Stručnjaci tvrde da nije uvek rešenje u izbegavanju turističkih zamki, nego u njihovom zaobilaženju. Umesto najprometnijom ulicom, do omiljene turističke atrakcije možete doći i sporednim putem koji nije na trasi turističkih vodiča ili u blizini pronaći slično mesto još nepoznato većini posetilaca. Ponekad je gužvu i nasrtljivost lokalnih trgovaca ipak nemoguće izbeći, pa je najbolje unapred se pripremiti za tu situaciju i doživeti je kao još jednu sliku iz svog turističkog albuma.
Svetski globtroteri tvrde da nećete propustiti ništa ako se zbog velike gužve ne popnete na Ajfelov toranj. Posle višesatnog čekanja u redu, kada se nađete na vrhu tornja, pogled na Pariz zaista jeste predivan, ali je zato pogled na metalnu konstrukciju s vrha tornja razočaravajući. Više ćete uživati na mirnom mestu pored Sene, posmatrajući zalazak sunca uz kafu i topli kroasan. Za obilazak piramida u Egiptu najvažnije je dobro odabrati vreme posete – treba izbeći turističku navalu u sezoni. Ako niste u mogućnosti da putujete van sezone, iskusni putnici preporučuju izlet desnom stranom Nila do Doline kraljeva, gde se još uvek otkrivaju nove grobnice i arheološki spomenici. Brodske ture Nilom takođe privlače mnoge turiste, ali znatno manje nego što ih prođe kroz mesta najpoznatijih piramida u Gizi.
Poznata mesta s italijanskih razglednica, kao što su rimska Fontana Di Trevi ili glavni venecijanski trg Sveti Marko, zaista su nezaobilazna. Ipak, pri tome se tamo ne treba previše zadržavati niti se odlučiti za ručak na tom mestu, pa čak ni za kafu. Cene su astronomske, a hrana vas neće oduševiti. Bićete zadovoljniji ako umesto toga sednete u neku od obližnjih ulica ili se na skromnijem trgu opustite uz čašu vina. S turistima se samo zbog fotografija ne treba gurati ni oko tornja u Pizi. Umesto toga pravi doživljaj ovog renesansnog toskanskog grada možete osetiti u 500 godina staroj botaničkoj bašti ili katedrali iz čijeg dvorišta takođe imate odličan pogled na toranj.
Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar