U trendu

Kako biti pristojan u stranim zemljama (2)

U svetu punom turista domaćini su skloni etiketiranju svojih gostiju prema zemlji iz koje dolaze, pa je dobro poznato da su Japanci čuveni kao najzahvalniji, Nemci kao najštedljiviji, a Francuzi kao najzahtevniji i skloni zanovetanju. Zato nije na odmet znati osnove ponašanja i navike zemlje u koju idete kao turista, da biste ostavili dobar utisak ili barem izbegli moguće neprijatnosti.
Španija
Za stolom nemojte tražiti poseban tanjirić za hleb, jer je uobičajeno da ga držite ga na stolu. Španci ne vole da bacaju hranu, pa na tanjir stavite samo onoliko hrane koliko možete da pojedete. Budite strpljivi, osim kada vam upadaju u reč. U južnoj Španiji uobičajeno je da zakasnite na sastanak i do pola sata, dok je na severu zemlje uobičajeno kašnjenje do 15 minuta. Ipak, ne toleriše se kašnjenje na borbe bikova. Napojnice ostavljajte svima i za sve.
Italija
Nemojte namotavati špagete na viljušci, radite to na ivici tanjira. Podrigivanje se smatra krajnje vulgarnim. Dok jedete, obe ruke držite iznad stola, ali nemojte se podupirati laktovima. Italijani su vrlo šik, pa je pristojno oblačiti se elegantno i pomalo konzervativno. Nemojte zevati niti u javnosti izuvati cipele. Italijani su velikodušni, pa će vam oprostiti mnoge propuste, osim arogancije i grubosti.
Velika Britanija
Za ručkom ili večerom pristojno je ostaviti malo hrane na tanjiru i napustiti domaćine nedugo nakon obroka. Pre nego što navalite na hranu, pričekajte da domaćin počne prvi da jede. Rukujte se lagano, a ne čvrsto, nemojte navaljivati, biti uporni ili upadati u reč. Uvek pridržite vrata osobi iza sebe.
Sjedinjene Američke Države
Na večeru nikada nemojte doći ranije. Ako vam ponude još hrane, slobodno uzmite koliko god želite, jer Amerikanci vole osobe koje dobro jedu. "Vidimo se…", samo je fraza i nema nikakvo značenje, baš kao i "Kako ste?" Smešite se – Amerikanci vole da se smeškaju i kada im se neko smeška. Pokušajte da izbegnete trenutke tištine u razgovoru, jer će vašim domaćinima biti neprijatno.
Francuska
Nikada ne jedite celo voće, već ga ogulite i izrežite. Međutim, nemojte rezati hrskavi baget, kidajte ga rukama. Pre jela ne naručujte martini niti viski, jer Francuzi veruju da umrtvljuju nepce. Ljudi u toj zemlji cene svoju privatnost, zato nemojte biti upadljivi, a na ulici nemojte koristiti češalj, čačkalicu, pa čak ni žvakaću gumu. Nepristojnim smatraju i češkanje i zevanje, a nisu skloni ni pričanju viceva niti zbijanju šala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.