Kako se obući za sneg

Najvažnije je da nam ne bude hladno na snegu. Ipak, ni na skijanju niko ne želi da na sebe obuče 20 slojeva odeće i izgleda kao Frankenštajn. Na svu sreću, proizvođači zimske opreme već godinama prave garderobu koja je lagana i tanka, a održava toplotu tela. Bilo da se skijate, vozite snoubord ili se sankate, trebalo bi da znate da je moguće spojiti moderno i funkcionalno. Hajtek materijali i dobri krojevi nisu jeftini, ali u ove delove odeće investira se jednom u deset godina, pa se na kraju kupovina ipak isplati.
Na planinama ćete često videti različite desene opreme, od žakara i tvid šare do riblje kosti, kao i glomazne metalne detalje na kombinezonima i jaknama. Aplikacije na opremi često su od satena ili pliša, a dugmad ponekad podseća na bisere. Pri opremanju imajte na umu da su slojevi neophodni. Prvi sloj (do tela) obično čine majice dugih rukava i helanke; one izvlače znoj i onemogućavaju da budete mokri. I jedno i drugo treba da bude uz telo, ali ne i da steže. Srednji sloj treba da bude komotan, ali ne i takav da onemogućava kretanje. U svakom slučaju, jaknu ili kombinezon treba da obučete lako.
Naočari štite oči od štetnih sunčevih zraka, a boja stakala umanjuje kontrast, pa stazu ispred sebe vidite mnogo bolje. Nabavite naočare sa 100 odsto zaštite. Važno je i da vam budu fiksirane na licu. Ne kupujte suviše uske ili male rukavice. Obavezno nabavite nepromočive, s rupicama kroz koje cirkuliše vazduh. One s jednim prstom (palcem) obično budu toplije, ali nisu praktične. Takođe, pogledajte da li na zglobu imaju kaiš. To će se pokazati kao veoma korisno pri svakom padu, jer vam sneg neće upadati u rukavice. Ne nosite farmerke niti neke druge pantalone za grad. One se brzo natapaju vodom.
Iako su vas učili da je pamuk najzdravije nositi, zaboravite na to ukoliko ste skijaš. Pamuk upija znoj i sneg i ostaje vlažan. Ako dune vetar, smrznućete se. Ne obuvajte nekoliko pari čarapa. Tako ćete zaustaviti cirkulaciju, pa će vam biti hladnije. Na kraju, iako je snoubord oprema ove sezone manje široka nego prethodnih, ona je i dalje mnogo šira nego ona za alpsko skijanje. Snouborderske pantalone često su ojačane na kolenima i zadnjem delu radi dodatne zaštite koja je potrebna pri klečanju ili sedenju na snegu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.