U trendu

Kako se organizovati kada putujete sami (1)

Verovatno vam se nekad dogodilo da s porodicom ili prijateljima dogovarate i planirate zajedničko putovanje, a da od toga ne bude ništa, to jest da sve krene naopako. I da usred planova za odmor ostanete sami s velikom dilemom – otputovati solo ili uopšte ne putovati? Kako organizovati put kada na put idete sami; u stvari, koje su prednosti i mane ovakvog načina putovanja i da li ste zaista spremni za ovakav vid istraživanja i odlaska na turističke destinacije? Otići sam na odmor i nije neki problem, pod uslovom da savladate osnovne veštine samostalnosti i samouverenosti i da poznajete nekoliko osnovnih pravila organizacije putovanja. Što se tiče samostalnosti i samouverenosti, to ostavljamo vama, ovde ćemo vam dati nekoliko saveta kako organizovati putovanje na koje krećete sami.
Izbor vrste putovanja – pre nego što odaberete destinaciju, dobro razmislite o vrsti odmora koji priželjkujete. Odmor uz ispijanje osvežavajućeg pića uz zvuke karipske muzike i jednostavno samo lenčarenje na plaži? Ili aktivan odmor pun sadržaja, satkan od razgledanja turističkih atrakcija i brojnih izleta? Možda vas vuče želja za upoznavanjem novih kultura? Da li ste naumili da posetite izložbe u nekom od svetskih muzeja? Možda planirate penjanje na beli krov Afrike, Kilimandžaro, koje podrazumeva i zahtevne višemesečne pripreme? Ili samo čeznete za upoznavanjem nekih prirodnih čuda, želite da posmatrate ptice ili životinje u afričkim nacionalnim parkovima? Sve su to samo neki različiti, a tako dobri razlozi za zanimljivo putovanje i dobar beg od svakodnevnice.
Troškovi – izbor destinacije uslovljen je finansijskim mogućnostima. Da biste na više nedelja otputovali u Afriku, moraćete verovatno štedeti mesecima, ali takvo putovanje je samim tim draže i čovek ga željnije iščekuje. Takođe, na mnogim tropskim ostrvima razvijen je samo elitni turizam, pa i za takvo putovanje treba odvojiti veći iznos. Uz sve to, za pojedine aktivnosti, kao što je ronjenje, jedrenje, golf ili safari, treba izdvojiti određenu svotu novca za najam opreme ili dodatne sadržaje, pa i to treba ukalkulisati u trošak putovanja. Zato u troškove putovanja treba uključiti ne samo avionsku kartu i hotelski smeštaj nego i troškove za izlete, provod i druge aktivnosti na odmoru. I za mali šoping, naravno.
Avionska karta – za putovanja u evropske gradove najbolje je pronaći povoljne last-minute karte ili ih kupiti za vreme promotivnih akcija redovnih linija; karte niskobudžetnih avio-kompanija kupujete dosta pre putovanja. Uz plaćanje preko interneta i izdavanje elektronskih karata, kupovina je jednostavna i sigurna. Ali s porastom cena nafte divljaju i aerodromske takse, zato avionsku kartu rezervišite odmah nakon izbora destinacije. I naravno, što pre kupite kartu, kako bi ste izbegli poskupljenje.
Smeštaj i prevoz – još donedavno hoteli nisu imali svoje internet stranice. Tu je najbolje pomagala intuicija i provera telefonom; to su bili najbitniji, skupi, ali jedini alati putnika iz tih vremena. Ovde je veoma bitno da je hotel u centru grada, da ima restoran i dodatne sadržaje, kao da organizuje aerodromski prevoz i eventualno izlete. Danas skoro svaki hotel ima svoju internet stranicu, pa već nekoliko godina smeštaj i putovanje lako možete organizovati on-lajn. Detaljno proučite opis sobe i jednostavno pošaljete i-mejl na delu prezentacije hotela za rezervacije.
Međutim, i tu morate biti oprezni. Može vam se desiti da rezervišete smeštaj i da na vaš i-mejl stigne potvrda o rezervaciji, a kad dođete u hotel, na recepciji nemaju pojma o tome. U rešavanju ovakve dramatične situacije najbolje pomaže štampanje potvrde rezervacije koja je stigla na vaš mejl. I još nešto: pri izboru hotela najbolje je pročitati komentare putnika na internet forumima, jer putnici vole da podele svoje utiske, da napišu poneku preporuku ili da upozore na nešto. Što se tiče same kategorije hotela i njegovog izgleda, poreporuka je da izaberete manje porodične hotele ili hotele s manjim brojem soba i apartmana, jer pružaju sigurnost, prisnost i bliskost s vlasnicima hotela, što je na ovakvim putovanjima veoma bitno. Često će vam vlasnici ili osoblje hotela preporučiti mesta koja zaslužuju da se posete. Zbog svega toga, detaljnu organizaciju putovanja najbolje je obaviti tek na licu mesta, kada se upoznate sa situacijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar