U trendu

Kud ne treba putovati

Kojih deset država u svetu su najopasnije za putovanja?
1. Haiti. Nalazi se u jako lošoj bezbednosnoj situaciji, uključujući i moguće demonstracije i nasilje između naoružanih grupa. Glavni problem je u manjku policije, što otvara vrata razbojništvu, krađama, barikadama koje postavljaju naoružane bande, nasilnim krivičnim delima, kidnapovanju, krađi automobila i drugom.
2. Nigerija. Ovde nedostaju red i zakon a postoji i visok nivo kriminala i fundamentalističkih aktivnosti. Sve to čini ovu zemlju veoma nestabilnom. U kriminal su uvučeni kriminalci, ali i policajci i vojska. Kidnapovanje je česta pojava. Postoje i religiozne tenzije između muslimana i hrišćana. Pored toga, česte su krađe, taksije mogu da voze kriminalci, a vođe Al Kaide zainteresovane su da preuzmu nigerijsku vladu.
3. Saudijska Arabija. Moguća je aktivnost terorista. Automobili bombe, naoružane grupe i kidnapovanje ovde nisu nikakva retkost.
4. Indonezija. Nasilje i terorističke akcije mogući su u celoj zemlji. Napadi mogu da se dogode u bilo koje doba dana i na bilo kom mestu. Potencijalne mete su mesta koje posećuju stranci, kao što su hoteli, klubovi, šoping centri, stambene zgrade, transportna sredstva, hramovi, škole ili javni događaji.
5. Jemen. Terorističke aktivnosti čine ovu zemlju opasnom. Ekstremisti mogu napasti hotele, grupe stranaca ili restorane.
6. Kolumbija. Nasilne aktivnosti narkodilerskih grupa i drugih kriminalaca veoma su brojne u ovoj zemlji. Pretnje i kidnapovanje takođe su česti, kao i nasilje povezano s ilegalnom trgovinom drogom.
7. Liban. Teroristički napadi na zapadnjake još uvek su u porastu. Minska polja u južnom delu Libana takođe predstavljaju pretnju.
8. Centralna Afrička Republika. Godine 2003. pobunjeničke snage preuzele su vlast u ovoj zemlji. Bez obzira na mirne izbore održane 2005. godine, ovo je još uvek zemlja rizika.
9. Izrael, Zapadna obala i Gaza. Iako su teroristički napadi u Izraelu smanjeni, opasnost je i dalje velika. Rizični su restorani, poslovne zgrade, trgovinske zone grada, šoping centri, javni transport i šetačke zone.
10. Demokratska Republika Kongo. Naoružane grupe odgovorne su za krađe automobila, ubistva, kidnapovanja, silovanja, etničke tenzije i paravojne operacije.
Na listi se nalaze i Pakistan, Kirgistan, Filipini, Zimbabve, Obala Slonovače, Liberija, Alžir, Libija, Sudan, Burundi, Somalija, Kenija, Iran, Irak, Avganistan, Nepal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)