U trendu

Malo poznate i neistražene destinacije

Zemlje koje su u prošlosti bile opterećene unutrašnjim sukobima i građanskim ratovima, a imaju prirodne lepote i bogatu kulturu, danas konkurišu najpoznatijim turističkim destinacijama. Pošto je i turistima i agencijama ponuda već toliko poznatih putovanja po evropskim prestonicama, Mediteranu i američkim megapolisima postala dosadna, već neko vreme postoji velika potražnja za malo drugačijim odredištima. Ovde ćemo navesti samo neke od njih, koje imaju šta ponude turistima željnim nečeg novog, neistraženog, i koje nude određenu dozu egzotike.

Kambodža – desničarski vojni udar koji je izvršen 1970. godine doveo je do dve decenije dugog i krvavog rata koji je okončan 1989. godine, kada je Kambodža pobedom završila Vijetnamski rat. Godine 1997. dolazi do manjeg državnog udara, ali od tada se stanje u zemlji skoro potpuno stabilizovalo. Kambodža nikada nije dobila neku znatniju pomoć razvijenih zemalja, zbog čega je polako i teško stigla do statusa sigurne zemlje. Danas sve veći broj turista uživa u predivnom gradu Pnom Penu, čuvenom hramu Ankor Vat, kao i na romantičnim peščanim plažama Sikanukvila (Sihanoukville).

Foto: Mariamichelle/Pixabay.com
Foto: Mariamichelle/Pixabay.com

Indonezija – ovu zemlju čini 17.000 ostrva nastanjenih narodima različitih kultura, religija i političkih uverenja. Iako je posle Drugog svetskog rata dobila nezavisnost, prvu polovinu 20. veka provela je pokušavajući da pomiri razlike među svojim stanovništvom. Korupcija i politička nestabilnost dugo vremena su bile glavna obeležja ovog prirodnog raja na zemlji, ali posle 2004, kada su održani prvi predsednički izbori, zemlja je postala znatno stabilnija. Ostrva su, doduše, često pod udarom prirodnih katastrofa, ali čak ni one ne mogu da obeshrabre mnogobrojne svetske putnike koji se ni po koju cenu ne odriču Indonezije. Spektakularna ostrva, kao što su Bali, Lombok i Sumbave, fantastične su destinacije za vodene sportove s jeftinim smeštajem. Idealno za sve ljubitelje tropske idile.
Angola – ova afrička zemlja nekada je bila portugalska kolonija, zbog čega je tokom 20. veka došlo do velikih građanskih nemira. Pošto je je 1979. svrgnuta portugalska vlast, usledili su mnogobrojni gerilski sukobi zavađenih frakcija koji su svoju kulminaciju imali u građanskom ratu koji je trajao od 1975. do 2002. Posle uspostavljanja mira, politička situacija je počela da se smiruje. Iako je još daleko od potpune demokratije, stabilnost je sve izvesnija, zbog čega su i nacionalni parkovi te jedinstvene afričke zemlje sve posećeniji.

Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com
Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com

Peru – početkom 19. veka dobio je nezavisnost koja je ceo vek bila obeležena sukobima za prevlast na teritoriji ove države. U prvoj polovini 20. veka stabilnost u zemlji je pokušala da uspostavi vojska, koja je izvršila vojni udar. Krajem 20. veka prevaziđeni su problemi vezani za krijumčarenje droge, kao i pogranični sukobi s Ekvadorom. Danas se ta država smatra sigurnom i atraktivnom, idealnom za ljubitelje drevnih civilizacija, koji nipošto ne propuštaju da posete sveti grad Inka – Maču Pikču.
Severna Irska – nastala od provincije Ulster (uglavnom protestantsko stanovništvo), 1921. godine podeljena je između Severne Irske i Republike Irske. Od 1969. ovde vlada stanje slično građanskom ratu, između socijalno i politički ugrožene katoličke manjine (IRA) i protestantske većine. Godine 1998. sklopljen je mirovni sporazum između irskog pokreta za oslobođenje Šin Fejn, protestantske Ulster Unionist Party, britanske i irske vlade. Deceniju posle ovog sporazuma ova mala i sve mirnija zemlja svojim gostima pokazuje jednu od najlepših obala na svetu sa stenovitom atrakcijom Causeway Coast (Divova stolica) kao najvećim turističkim mamcem. Belfast je od depresivnog i zatvorenog grada postao kosmopolitski centar pun odličnih hotela, s klubovima i restoranima koji nastoje da privuku barem deo mlade turističke klijentele Dablina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.