U trendu

Muzeji koje treba posetiti

Sigurno ste na nekom od svojih putovanja obišli i neke muzeje u mestima koje ste posećivali, jer se u njima na najbolji način može upoznati s umetnošću i kulturom jednog postora i naroda. Danas su neki od najvećih svetskih muzeja postali nezaobilazne turističke destinacije za sebe. Zato je TripAdvisor, internet sajt posećen svetskim putnicima i turističkim putovanjima, napravio svoj izbor deset najboljih i najinteresantnijih, u kojima biste mogli da provedete najmanje jedan dan, jer imaju neverovatnu i veoma raznovrsnu kolekciju nekih od najlepših umetničkih dela ljudske civilizacije.
Prvi muzej na njihovoj listi je Luvr (Musee du Louvre) u Parizu. Ova nekadašnja tvrđava-palata bila je dom francuskih kraljeva, a danas je jedan od najcenjenijih svetskih muzeja, jer se u njegovoj postavci nalaze neka od najlepših i najcenjenijih umetničkih dela na svetu, uključujući tu i Milosku Veneru i Mona Lizu. Sledeći na listi je Muzej Vatikana (Vatican Museums) u Rimu. Prostirući se na gotovo devet milja prostora, kolekcija Rimske katoličke crkve u Vatikanu jedna je od najvećih i najbogatijih na svetu. Svake godine poseti je više od četiri miliona ljudi. Oni se dive delima Rafaela, Leonarda da Vinčija i, naravno, čuvenoj Sikstinskoj kapeli, čiju je tavanicu oslikao Mikelanđelo. Muzej Metropoliten (Metropolitan Museum of Art) u Njujorku. Od Pikasa do Poloka; Metropoliten je jedan od najvećih muzeja na svetu; u njemu se nalazi više od dva miliona umetničkih dela, a svaki posetilac može pronaći nešto za sebe: grčke skulpture, oklope, 2.000 ulja na platnu koja su radovi velikih evropskih majstora.
Geti centar (J. Paul Getty Center) u Los Anđelesu. Geti centar poseduje veoma dobru kolekciju umetničkih dela, u kojoj se nalaze dela Van Goga, Monea i Sezana. Čak je i sama zgrada umetničko delo, kao i predivne bašte koje je okružuju. Muzej D’Orsi (Musee d’Orsay) u Parizu. Uživajte u Van Gogovoj "Zvezdanoj noći" u okruženju bivše železničke stanice, koja je sagrađena zbog Svetske izložbe 1900, sa sve dramatičnim staklenim krovom. Specijalizovan za dela 19. i 20. veka, muzej čuva neverovatne kolekcije impresionista, uključujući slavna dela Monea, Renoara, Van Goga i Degaa. Galerija Ufiči (Uffizi Gallery) u Firenci. Divite se Botičelijevoj slici "Rođenje Venere" u jednom od najstarijih muzeja na svetu, koji u svojoj postavci ima i dela Mikelanđela i Leonarda da Vinčija, a nalazi se u srcu Firence. Umetnički institut Čikaga (Art Institute of Chicago) smešten je na obodu grada i u njemu se nalazi značajna kolekcija impresionista i postimpresionista, uključujući tridesetak Moneovih dela. Posetite Francusku, posmatrajući Moneove "Stogove sena" ili provedite vreme "U Mulen Ružu", jednoj od čuvenih slika Anrija Tuluz-Lotreka.
Muzej Tejt (Tate Modern) u Londonu. Nekadašnja Benksajd elektrana danas je pretorena u Tejt muzej, koji gleda na Temzu i most Milenijum. Pogledajte "Zaboravljene horizonte", jedno od Dalijevih remek-dela, i dela iz jedne od najvećih kolekcija nadrealista na svetu. Prado muzej (Prado Museum) u Madridu. Jedna od najvećih i najimpresivnijih kolekcija na svetu najpoznatija je po delima španskih umetnika kao što su Goja, Velaskez, Muriljo i El Greko. Nacionalna galerija umetnosti (National Gallery of Art) u Vašingtonu. Ovde će ljubitelji moderne umetnosti sigurno biti obuzeti levim krilom ove neobične zgrade u čijem je sklopu bašta sa skulpturama, a koja u unutrašnjosti čuva radove Džeksona Poloka i Endija Vorhola.
Ova lista, kao i sve kategorizacije ove vrste, pati i od određenih nedostataka. Na njoj nema, na primer, jednog Ermitaža, koji sigurno može bez imalo stida da stane rame uz rame s Luvrom. Ali, ako malo razmislimo, shvatićemo da je ova lista svetskih muzeja pravljena prvenstveno za evropskog i američkog turistu, pa se zato i ne treba čuditi što na njoj nema i takvih veličina. U svakom slučaju, kud god da odete i bilo koje mesto da posetite, odvojite vreme i za posetu muzeju. Tu ćete se najbolje upoznati s istorijom i kulturom jednog prostora i naroda koji taj prostor naseljava. A sami muzeji kao institucije tu su da nas posete na neprestanu ljudsku potrebu za lepotom, koju čovek pokušava da uhvati i sačuva na slikarskom platnu ili iskleše u kamenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.