U trendu

Najpoznatija letovališta Mediterana (1)

Letovanje u poznatim mediteranskim centrima sve je popularnije, ali uz ona već godinama omiljena odredišta kao što su Tunis, Turska i veća grčka ostrva, u ponudi naših turističkih agencija svake godine pojavljuju se i neke nove destinacije. Iako na svetskoj sceni poznata turistička odredišta kod nas još nisu opšteprihvaćena kao izbor za letnji odmor, svakako se isplati zaviriti malo dublje u sve brojnije kataloge posvećene Mediteranu i upoznati sve mogućnosti odmora uz obale Mediteranskog mora. Isto tako, vredi uzeti u obzir i letovališta uz Crveno more i Atlantski okean, čije obale takođe nude drugačije i dobro uređene turističke zone. Ovde vam predstavljamo samo neka odredišta, njihove osnovne karakteristike i ono što nude.
Rodos (Grčka)
Pripada grupi ostrva Dodekaneskog arhipelaga i nalazi se veoma blizu turske obale, što omogućava odlazak na jednodnevni izlet u komšijski Marmaris u Turskoj. Stari grad Rodos sagrađen je u vreme vitezova koji su za sobom ostavili fascinantnu arhitekturu, zbog čega je Unesko proglasio Rodos spomenikom kulture. Na zapadnoj strani, od Prasino Nisie do Triande, obala je vrlo pusta i mirna, osim na severozapadnom delu, gde postoji veoma bogat izbor hotela, restorana, taverni, sportskih centara i obilje zabave. Plaže su šljunčane, prijatan vetar duva s turskog kopna, more skoro uvek talasa. To je zahvalno mesto kako za one koji vole jedriličarske sportove, tako i za one koji ne vole prevelike vrućine. Preporučuje se pre svega zaljubljenicima u aktivni odmor: bandži džamping, golf, ronjenje, skijanje na vodi, surfovanje i biciklističke ture.
Santorini (Grčka)
Santorini je najslikovitije ostrvo arhipelaga Kikladi, koji karakteriše vulkanski pejzaž. Grupu čini pet ostrva. Glavno ostrvo je Tera sa 8.000 stanovnika, a tu su i Terasia, Aspronisi, Palea Kameni i nenaseljeno ostrvo Nea Kameni. Tamne vulkanske stene i plaže s prepoznatljivim tamnim peskom ostatak su, kaže legenda, drevne Atlantide, probijene erupcijom podmorskog vulkana u kataklizmi iz 1500. godine pre Hrista. Uske kamene uličice natrpane su malim trgovinama, bogato opremljenim galerijama, prodavnicama s kvalitetnim proizvodima od kože, mnoštvom zlatara i suvenirnicama gde se prodaju ručno rađeni tradicionalni proizvodi. Preporučuje se kao odredište za medeni mesec, ali i svim zaljubljenicima u romantiku i duge šetnje.
Krit (Grčka)
Krit je najjužnije je i najveće grčko ostrvo, a nalazi se veoma blizu afričke obale. Slikoviti planinski predeli u unutrašnjosti ostrva s tradicionalnim selima i neukroćeni pejzaži južne obale pravi su izazov istraživačima i ljubiteljima prirodnih lepota. Možete naći predivne peščano-šljunčane plaže i brojne stenovite uvale na kojima se nalaze osamljene plaže. U razvijenim turističkim zonama postoje brojni hotelski kompleksi. Dobar noćni provod naći ćete kako u diskotekama tako i u lokalima na plažama. Ovo je dom svetski poznatih vrsta maslina i ukusnih sireva. Preporučuje se za porodični odmor, mladima željnim dobrog provoda, a isto tako i ljubiteljima romantike i onima koji ne vole gužve. Na Kritu se mogu dobro provesti i avanturisti istraživači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.