Odlazak na zimovanje sopstvenim automobilom

Ako spadate u red onih koji ni zimi ne mogu da se odreknu svog omiljenog člana porodice – četvorotočkaša, čak i ako je u pitanju sneg, led i niska temperatura, ovo je članak za vas. Kada već ne želite ili ne možete da do željenog zimskog centra stignete na neki od udobnijih načina, na primer, agencijskim autobusom, onda bi trebalo da povedete računa o nekim stvarima kako biste bezbedno stigli na odredište.
Vožnja po relativno očišćenim putevima posutim solju nije isto što i vožnja po zaleđenim i zavejanim planinskim putevima. Dobra priprema za put je osnova za bezbedan i siguran dolazak na planinu. Evo na šta posebno morate obratiti pažnju kada kolima krećete u zimsku avanturu.
Akumulator – svaki akumulator na niskim temperaturama gubi deo svoje snage, to jest kapacitet mu slabi, a i sama potrošnja u zimskim uslovima je veća, što otežava start motora, kao i česta vožnja s upaljenim svetlima i uključenim brisačima. Zbog toga pre puta treba proveriti nivo tečnosti u akumulatoru, a ako je akumulator star, najbolje ga je zameniti.
Kočnice – prilikom parkiranja ne povlačite ručnu kočnicu – vlaga u bužiru može dovesti do smrzavanja sajle, pa eto problema. Ako želite da osigurate auto od neželjenog pomeranja, ubacite menjač u prvu brzinu ili rikverc, a pod točkove stavite ciglu ili neki kamen.
Tečnost za hlađenje (antifriz) – pre puta obavezno proverite temperaturu smrzavanja rashladne tečnosti, jer se njen hemijski sastav menja nakon dve godine. Ako je izmerena temperatura smrzavanja ispod -30, nemate razloga za brigu.
Gume i lanci – zimski uslovi vožnje zahtevaju zimske gume, a lance treba obavezno držati u vozilu, i to nadohvat ruke, a ne zatrpane stvarima i koferima, pa da ih po vejavici i zimi vadite tako što ćete prazniti gepek. S lancima po snegu možete voziti brzinom od 70 do 80 km/h, a na suvom najviše 60 km/h.
Kablovi za startovanje motora – spremite kablove za slučaj da vam se na putu isprazni akumulator, kako biste mogli da startujete motor.
Brave i gume na vratima – ukoliko ovlaži cilindar brave, bilo na vratima ili na čepu za gorivo, možete ga odlediti grejanjem ključa, rukom ili upaljačem. Ipak, najbolji lek za smrznutu bravu na autu je svakako antiled sprej, koji možete nabaviti na svakoj benzinskoj pumpi ili prodavnici auto-delova. Najbolja preventiva od zaleđivanja guma na vratima (kederi) jeste premazivanje guma medicinskim glicerinom, koji možete kupiti u svakoj apoteci, a možete ga ubrizgati i u brave kako biste sprečili leđenje brava na vratima i rezervoaru.
Vožnja po zaleđenim i snegom pokrivenim putevima zahteva od vas i veću pažnju i koncentraciju kako biste bezbedno stigli na željeno odredište. Evo nekoliko saveta kako se ponašati u toku vožnje na takvim putevima. Zaboravite sportski brzu vožnju, ali u slučaju vejavice i nevremena vozite odlučno i bez nepotrebnog zastajkivanja – može vam se desiti da ne možete ponovo da pokrenete vozilo zbog proklizavanja na zaleđenom putu. Ako se padavine pojačaju, obavezno zastanite na prvoj benzinskoj pumpi ili restoranu. Držite rastojanje – na klizavom putu zaustavni put se dvostruko produžava. Ne okrećite naglo volan pri vejavici, postepeno dodajte gas i oprezno kočite. Ako stanete u snegu, točkove vozila okrenite u smeru vožnje, krenite drugom brzinom i malim gasom. Nemojte u isto vreme kočiti i okretati volan, jer će auto, ukoliko su točkovi zakočeni, nastaviti da se kreće pravo iako ste vi okrenuli volan. Ako klizite prema kanalu, otpustite kočnicu, jer će prednji točkovi početi da hvataju i verovatno vas spasti od ispadanja s puta.
Pored već pomenutih lanaca, u gepeku automobila trebalo bi poneti i vreću s peskom i ašovčić (najbolje vojni, koji se sklapa); ako ne možete da krenete ili vam auto proklizava na ledom okovanom putu, ovo je jedini spas. Takođe, ponesite ćebe i nekoliko sveća; ukoliko se desi da put bude zavejan, jedina pomoć dok čekate da se put raščisti jeste da obučete jakne i ogrnete se ćebetom, a sveća će vam obezbediti doboljno toplote u kabini vozila za narednih nekoliko sati, tako da ne morate držati upaljen motor. Obavezno ponesite još i baterijsku lampu i signalni prsluk – obucite ga kada menjate gumu ili nameštate lance, lakše će vas uočiti drugi vozači.
Kada stignete na odredište, vozilo sigurno nećete pomerati nekoliko dana. Zbog toga ga treba zaštititi. Vetrobransko staklo obavezno prekrijte kartonom, što je jedini način da izbegnete mukotrpno struganje leda sa stakla. Motor i prednje otvore na vozilu (maska hladnjaka) takođe bi trebalo zaštititi kartonom kako se kablovi i creva na motoru ne bi smrzli i kako biste izbegli njihovo pucanje, a samim tim i sve moguće neprijatnosti. Ako ste u mogućnosti, ne bi bilo loše da akumulator izvadite iz auta i odnesete na neko suvo i toplo mesto. Bez obzira na kvalitet i starost akumulatora, dugo stajanje na hladnom i otvorenom može ga isprazniti ili smanjiti mu snagu toliko da nećete moći da upalite auto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.