U trendu

Ostanite zdravi na putovanjima

Putovanja u daleke egzotične krajeve nisu nešto što nam se često dešava. Ipak, barem nekoliko puta u životu naći ćete se u tim neuobičajenim situacijama, u uslovima na kakve niste navikli. Tada treba znati kako da zaštitite svoje zdravlje.
Pre nego što otputujete, treba da se pobrinete da odete zdravi. Posetite doktora najmanje šest nedelja pre puta. Dobro se informišite o zemlji u koju idete i o eventualnim zdravstvenim rizicima kojima tamo možete biti izloženi. I o tome porazgovarajte sa svojim lekarem, da biste saznali da li treba da preduzmete neke dodatne mere opreza i koje lekove bi bilo dobro da imate uz sebe. Na primer, ljudi koji imaju srčanu manu trebalo bi da izbegnu duge periode nepomičnog sedenja, što se dešava u dugim avionskim letovima. Rešenje bi moglo da bude drugačija organizacija puta – više kraćih letova umesto jednog veoma dugog. Takođe, doktor može prilagoditi vaše lekove drugačijim uslovima koje ćete imati na putovanju.
Šta možete preduzeti radi prevencije?
Vakcina protiv hepatitisa A preporučuje se za putovanja u zemlje u razvoju, u kojima je ova bolest rasprostranjena. Vaša deca treba da budu vakcinisana protiv difterije i rubeola. Iako su ove bolesti gotovo iskorenjene, ipak ih ima u nekim oblastima. Ako planirate da otputujete u područja na kojima vlada malarija, obavezno ponesite odgovarajuće lekove.
Najvažnije je da se dobro informišete: da li je u zemlji u koju putujete voda dobra za piće; da li su insekti, na primer, komarci prenosioci bolesti; da li je vazduh zagađen; da li je bezbedno plivati u jezerima ili okeanu; da li postoji opasnost od sunčanice i dr.
Evo nekih uopštenih saveta.
Većina nerazvijenih zemalja nema dobru pijaću vodu, tako da je za svaki slučaj bolje da za piće koristite flaširanu ili da je pijete prokuvanu – u obliku čaja ili kafe.
Nemojte jesti sirovo voće, povrće, meso i morske plodove. Iako to ume da deluje primamljivo, izbegavajte hranu i piće kod uličnih prodavaca.
Ostanite u zatvorenom prostoru tokom najtoplijih časova u danu i nosite naočare za sunce.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar