U trendu

Ovo su najčudnija pravila u popularnim sredozemnim destinacijama

Turisti bi se mogli naći s one strane zakona ako nisu svesni pravila, ponekad i čudnih, koje su na snazi u nekim popularnim sredozemnim odredištima.

Mokrenje u moru normalna je stvar za većinu kupača ako u blizini nema toaleta. Ali, u moru ispred peščanih plaža u španskom Lepeu to je kažnjivo kaznama, koje mogu dostići i do 750 evra. Kako vlasti dokazuju da je počinjen prekršaj, nije baš jasno.

Na nekoliko plaža na španskom otoku Tenerifeu turisti ne smeju graditi kule od peska. Zakonodavci, očito, smatraju da to nagrđuje plaže.

U talijanskoj Ostiji, blizu Rima, kule od peska smiju se graditi, ali je zabranjeno naslanjati se na čamce usidrene uz obalu. Na plažama u Santanderu ne smije se glasno slušati muzika, a nisu dopuštene niti bilo kakve igre s loptom.

U Valenciji na plažama ne sme da se jede, a vlasti traže i pokrivanje prevoznih sredstva poput skateborda, koturaljki i bicikala. Nije baš jasno zašto. U katalonskom mestu Tossa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, a i organizacija momačkih večeri.

U španskom Benidormu na Kosta Blanci, gde populacija tokom leta sa 70 hiljada ljudi naraste na milion i po, kažnjivo je noćenje na plaži, pranje posuđa ili pranje samoga sebe u moru sa sapunom ili šamponom.

Odmaralište Toroks pokraj Malage na glasu je po visokim kaznama za čuvanje mesta na plaži ostavljanjem peškira, ležaljki ili suncobrana.

U grčkim gradovima s antičkom ostavštinom kažnjivo je sa sobom uzeti kamenje. A to vredi i za kamenje koje nema nikakve veze s antičkom Grčkom. Bilo ko uhvaćen u tom delu može završiti u policijskoj stanici sve dok ne stigne dežurni arheolog koji će presuditi ima li predmet arheološku vrednost ili ne.

Imajte na umu da se na slavnim mostovima u Veneciji ne sme stajati na mestu. U leti ionako prenatrpanom gradu, to stvara dodatne čepove i izluđuje domaće.

U Rimu i Firenci morate paziti gde ćete da jedete. Italijanska prestonica ima zakone koji štite gradske fontane od vandalizma. Ako sednete na rub Fontane di Trevi, policija će vas najverojatnije samo oterati, ali ako uskočite unutra, kazna je 500 evra.

Firenca se bori drugim metodama protiv onih koji bi bilo gde zaseli na piknik. Popularne gradske trgove zato oko podneva polivaju vodom. Slična metoda provodi se na Kapriju, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar